Brno dostalo další obousměrnou tramvaj

od redakce

Vozový park Dopravního podniku města Brna (DPMB) se rozrostl o druhou zbrusu novou obousměrnou tramvaj Škoda ForCity Smart 45T. Vůz podrobují dopraváci typovým zkouškám, a když v nich uspěje, dají ho koncem ledna do užívání cestující veřejností.

Jen co ho zaměstnanci přepravní společnosti sundali z nakladače, začala nová obousměrná tramvaj za 60 milionů Kč ve vozovně Medlánky absolvovat nutné zkoušky. »Pokud není tramvaj schválena jako typ třeba i v jiném městě, musí najet předepsané kilometry a projít řadou technických zkoušek, které jsou potřebné pro homologaci nového typu vozu. Část zkoušek již absolvoval vůz 1760, další nutné testy provedeme společně s výrobcem na voze 1761,« vysvětlil generální ředitel DPMB Miloš Havránek.

Ve voze pokračují zkoušky vytápění a větrání, vibrací, zkratová zkouška nebo test podvozků se zátěží. Ten je předepsaný na 15 tun, což odpovídá běžnému zatížení vozu při provozu s cestujícími. Na konci ledna má dorazit do Brna třetí tramvaj tohoto druhu. Škoda Group vyrobila pro DPMB pět těchto vozů. Zbylé dvě tramvaje má získat moravská metropole do konce března.

Nová šalina měří 31 metrů a je široká 2,5 metru. Vejde se do ní 233 cestujících, z toho 64 sedících. Její elektrická výzbroj umožňuje rekuperaci, tzn. navracení elektřiny při brzdění zpět do sítě, což zmenšuje spotřebu vozidla a tím i náklady na provoz.

Dopravní podnik města Brna má podepsanou rámcovou smlouvu, která mu umožňuje nakoupit v letech 2022–2026 až 40 těchto tramvají v celkové hodnotě 2,4 miliardy korun. U případných dalších vozů Škoda ForCity Smart 45T typové zkoušky již potřeba nebudou. Jejich uvedení do provozu s cestujícími tak bude mnohem jednodušší a rychlejší.

(vž)

FOTO – Barbora DOLEŽALOVÁ

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.