ČEZ vydělal víc milard, spotřebitelé chudnou. KSČM: Řešením je zestátnit

od redakce

Zatímco občané, včetně spotřebitelů energií od ČEZ, mají stále hlouběji do kapsy, konta akcionářů této společnosti nakynuly o miliardy korun. Co s tím? KSČM tlačí na zestátnění. Vláda to slíbila, ale k ničemu se nemá.

Tato strana KSČM dlouhodobě požaduje stoprocentní majetkové převzetí ČEZ státem za účelem kontroly výroby elektřiny i její distribuce a v neposlední řadě i pro nutnou dostavbu jaderných elektráren. Při ní ČEZ musí sehrát zásadní roli.

Před devíti měsíci předseda vlády Petr Fiala tvrdil, že součástí vládní strategie je, aby stát získal v blízké budoucnosti pod kontrolu celou síť tuzemských klíčových elektráren, tedy vlastní výrobu elektřiny. Výsledkem vládní je nedávné oznámení společnosti ČEZ, že její zisk za minulý rok přesáhl rekordních 80 miliard korun. Na dividendách pak vyplatí letos asi 64 miliard korun.

Ohromné zisky, ne však pro občany

Z toho sice 44 miliard korun státu jako majoritnímu akcionáři, ale zbylých 20 mld. Kč drobným akcionářům. Ti rovněž brání tomu, aby ČEZ všem zákazníkům zlevnil cenu elektřiny pod vládou stanovený strop.

KSČM zdůrazňuje, že by stát měl díky převzetí společnosti větší možnost regulovat ceny pro koncové odběratele a mohl jim tak efektivně ulevit od rostoucích nákladů způsobených probíhající ekonomickou krizí.

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.