Ke stávkové pohotovosti se připojilo i Odborové sdružení Čech, Moravy, Slezska

od redakce

Ke stávkové pohotovosti, kterou vyhlásila nejsilnější odborová centrála, Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS), se připojilo Odborové sdružení Čech, Moravy, Slezska. Hlavními důvody protestu jsou bezprecedentní dopady vládního tzv. konsolidačního balíčku na zaměstnance, nespokojenost se současným způsobem správy země, nesouhlas s postupem ze strany vlády a nevedení dialogu se zástupci zaměstnanců i zaměstnavatelů.

ČMKOS podle jejího předsedy Josefa Středuly vadí, že vládní opatření odnesou hlavně zaměstnanci, jejich rodiny a senioři.

Stávkovou pohotovost vyhlásilo také Odborové sdružení Čech, Moravy, Slezska. »Vyjadřujeme tím svůj rozhodný nesouhlas s politikou současné vlády České republiky a s jejím tzv. úsporným balíčkem. Říkáme, že jsme připraveni bránit zájmy pracujících i seniorů proti asociálním protilidovým krokům dnešní pětikoaliční vlády. Sdělujeme, že na kompromisy nepřistoupíme,« uvedl předseda OS ČMS Stanislav Grospič.

Odborové sdružení Čech, Moravy a Slezska

Podle něj jde o hodně. »Pokud bude ‚vládní úsporný balíček‘ přijat, dopadne tvrdě na všechny vrstvy ve společnosti. To oč usilovali a bojovali generace pracujících, bude definitivně rozmetáno. Vládě nejde o zaplacení dluhu z covidové pandemie ani o řešení podstaty zadlužování veřejných financi z dob minulých vlád. Vláda především zakrývá vlastní neschopnost řídit a spravovat stát v zájmu většiny obyvatel, řešit inflační spirálu. Místo toho přenáší na občany zaplacení válečných úvěrů, likviduje solidární důchodový systém. Jde o útok na základní pracovní jistoty, který dnes začíná snahou rušit a danit pracovní benefity a může skončit rozvolnění pracovně právní ochrany,« pronesl předseda OS ČMS.

Vyzval také politické strany, které se hlásí k levici nebo nesouhlasí s vládními kroky, aby hledaly společnou cestu k odmítnutí vládních reforem.

I konkurenční ASO do toho šlo

Asociace samostatných odborů

Připojila se také jinak konkurenční Asociace samostatných odborů s tím, že by se obě odborové centrály měly spojit k řešení situace, kdy »vláda ČR ignoruje sociální dialog a její současné kroky, nejtvrdší za posledních 20 let, dopadají nebývale tíživě na ekonomické a sociální postavení občanů České republiky«.

Arogancí sobě vlastní už odmítl s odboráři »pod tlakem« komunikovat předseda vlády Petr Fiala (ODS). »Já nevím, proč by byla generální stávka, když ta opatření jsou sociálně citlivá. My z opatření nebudeme ustupovat. Já se nenechám zastrašit, ani vláda se nenechá zastrašit,« řekl v České televizi.

Odboráři jsou připraveni přitvrdit, pokud s nimi vláda nezačne o úsporném balíčku diskutovat a přehodnocovat jej.

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.