Miliardář Musk kupuje Twitter, co s ním hodlá provádět, se zřejmě teprve ukáže

od redakce

Americký miliardář Elon Musk se dohodl, že koupí internetovou společnost Twitter za 44 miliard dolarů (zhruba bilion korun). Oznámila to firma. Musk tak získá kontrolu nad vlivnou sociální sítí používanou miliony lidí na celém světě. Po dokončení transakce budou akcie Twitteru staženy z burzy, na kterou vstoupily v roce 2013.

Musk je šéfem automobilky Tesla a nejbohatším člověkem na světě. Sociální síť Twitter byla pro veřejnost otevřena před téměř 16 lety, 15. července 2006.

Musk již začátkem dubna oznámil, že koupil v Twitteru zhruba devítiprocentní podíl. V polovině dubna pak přišel s nabídkou na převzetí celého podniku. Firma uvedla, že její správní rada transakci jednohlasně schválila. Nyní musejí dohodu ještě odsouhlasit akcionáři a regulátoři.

»Podle podmínek dohody obdrží akcionáři Twitteru za každou kmenovou akcii 54,20 USD v hotovosti,« uvedla firma.

Podle Muska je nutné, aby byl Twitter převeden do soukromého vlastnictví, aby se mohl rozvíjet a stal se skutečnou platformou pro svobodné vyjadřování.

»Svoboda projevu je základem fungující demokracie a Twitter je digitální náměstí, na kterém se diskutuje o zásadních věcech pro budoucnost lidstva,« uvedl Musk. »Twitter má obrovský potenciál. Těším se, že budu s touto firmou a s uživatelskou komunitou pracovat na jeho využití,« dodal.

Musk také uvedl, že chce sociální síť vylepšit nespecifikovanými novými prvky, jakož i zpřístupněním »algoritmů« platformy či »ověřováním všech lidí«.

Mezi pracovníky platformy panuje nervozita ohledně toho, jaké »kulturní změny« by prodej firmy Muskovi mohl přinést, píše NYT. Deník zároveň zmiňuje, že někteří zaměstnanci vývoj vítají a očekávají pozitivní dopady, další média popisovala směsici šoku, strachu a beznaděje na straně zaměstnanců. Obavy zřejmě pramení i ze skutečnosti, že mnozí dostávají velkou část svých platů v podobě akcií firmy, což by její přechod do soukromého vlastnictví znemožnil.

V případě, že Musk nákup internetové společnosti úspěšně dokončí, bude to podle časopisu Fortune třetí největší akvizice v technologickém sektoru. Rekordní je podle Fortune převzetí vydavatele videoher Activision Blizzard, za kterého společnost Microsoft podle oznámení z letošního ledna zaplatila 68,7 mld. USD (zhruba 1,5 bil. Kč).

Mimo technologický sektor je největší fúzí sloučení amerických chemických společností Dow Chemical a DuPont za 130 mld. USD (3,2 bil. Kč) z roku 2017 a převzetí druhého největšího pivovaru světa SABMiller jeho větším konkurentem Anheuser-Busch InBev v roce 2016 za 104 mld. USD.

ILUSTRAČNÍ FOTO – Twitter

Přečtěte si další články

1 komentář

jmm 28/04/2022 - 10:25

Nejde jen o prašule ,ale především o moc/ovládání….

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.