Mladí vysokoškoláci utíkají »za lepším«. Hlavně do Německa

od redakce

Především vyšší mzdy a lepší pracovní podmínky táhnou mladé vzdělané Čechy za prací v zahraničí. Vyplývá z výzkumu odborníků Národního institute SYRI.

Emigraci z ČR je věnována dosud malá pozornost, problémem je zejména fakt, že přesná data nelze v podstatě zjistit, upozorňuje ekonom SYRI Martin Guzi. »Nevíme kolik lidí z Česka odchází a kolik lidí se vrací, protože současná čísla jsou určitě podhodnocená. Ten problém je ale významný, protože odchází mladí a vysokoškolsky vzdělaní, tedy v podstatě perspektiva národa,« uvedl Guzi.

Přes 90 procent z našich emigrantů směřuje do bohatších zemí, kde mohou uplatnit své technické a technologické znalosti. Lákají je pochopitelně také lepší pracovní podmínky a vyšší mzdy. Často jde o lidi, kteří jsou vysoce specializovaní a v ČR nenajdou uplatnění. Čeští emigranti směřují nejčastěji do zemí jako je Německo, Nizozemí, Rakousko a Velká Británie.

Přesná čísla ale nejsou k dispozici, což znesnadňuje možnost situaci lépe popsat. »Nedokážeme jednotlivá data přiřadit ke konkrétním lidem a osobám, všechna zveřejňovaná čísla jsou významně podhodnocená,“ upozorňuje výzkumník, že klíčem je získávat data rovnou v zahraničí, případně pak využít informace od zdravotních pojišťoven. Každý občan si totiž po návratu do ČR z ciziny tuto povinnost musí vyřídit.

„Další cestou je sledování finančních toků, které směřují z ciziny do ČR, jako podpora například rodinných příslušníků. Podíl těchto operací na českém HDP výrazně stoupá, přitom ale počet emigrantů neroste a po krizi výrazně klesnul,“ zmiňuje Guzi s tím, že emigrace je větší problém než množství tzv. pendlerů, kteří jezdí přes hranice za prací. V jejich případě jde totiž nejčastěji muže ve věku 40-50 let, kteří nemají vysokoškolské vzdělání. V jejich případě tedy nejde o riziko pro budoucnost ČR nebo pro demografický vývoj.

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.