Odboráři jdou ve středu před vládu. Ta raději zmizí

od redakce

Nejsilnější odborový svaz KOVO, který je součástí Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), pořádá příští středu 29. března demonstraci. Protestovat pro odchodu do důchodu v 68 letech budou odboráři přímo před sídlem vlády. Neuslyší je však žádný ministr, ti totiž pro jistotu ve Strakovce nebudou.

I když se akce bude konat ve všední den v pravé poledne, odboráři očekávají tisíce účastníků. Zaměřena je proti chystané důchodové reformě a také proti nové emisní evropské normě Euro 7. Vláda si ale své zasedání přehodila do Jeseníku.

»Účast bude v řádu tisíců lidí. Není to jenom o nás odborářích. Přijedou zaměstnanci z celé ČR, ze všech regionů. Doprava je koordinovaná přes naše regionální pracoviště a lídry odborových organizací,« uvedl na tiskové konferenci místopředseda svazu kováků Tomáš Valášek. Akce začne v 11:00 na Letné. Odtud se ke Strakově akademii vypraví průvod. Před sídlem vlády pak začne protest ve 12:00.

Na podium jsou zvaní také opoziční politici, kteří se s odbory v tomto shodují. Chybět nebude ani předsedkyně KSČM a europoslankyně Kateřina Konečná či předseda ČSSD Michal Šmarda a další.

»Velmi nás mrzí, že po ohlášení naší demonstrace vláda ohlásila, že si udělá výjezdní zasedání, protože jsme předpokládali, že budou mít možnost se vyjádřit. Přesto je chci pozvat, pokud budou mít zájem, klidně mohou na naší demonstraci vystoupit,« řekl předseda svazu Roman Ďurčo.

Odbory KOVO odmítají případné další zvyšování důchodového věku na hranici 68 let. Požadují dřívější důchod pro náročné profese. Výhrady mají k podobě nové emisní normy Euro 7, obávají se rušení pracovních míst a propouštění. Vymezují se také proti přezkumu pravidel pro dovoz oceli z Číny a dalších států.

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.