Stále více lidí žije »z ruky do úst«

od redakce

Podíl domácností, kterým měsíční rozpočet vystačí jen na nejlevnější jídlo a oděvy, stoupl z loňských 18 procent na letošních 26 procent.

Vyplývá to z říjnového průzkumu, který zpracovala mezi tisícovkou respondentů agentura STEM/MARK. Naopak téměř dvě třetiny českých domácností (63 procent) podle průzkumu hospodaří s relativním dostatkem peněz na pokrytí základních potřeb i závažnějších výdajů, navíc ještě zvládají spořit. Ještě před rokem se ale ve stejné finanční situaci podle svého vlastního hodnocení nacházely tři čtvrtiny českých rodin.

Meziročně klesl také podíl nejbohatších domácností, které žijí v hojnosti a mají dostatek peněz na živobytí, větší výdaje i spoření, a to z šesti procent před rokem na současná tři procenta. Podstatně také klesl podíl Čechů, kteří uvádějí, že hospodaří s vyrovnaným rozpočtem a současně mají dost peněz na vše, co potřebují. V roce 2021 šlo o 24 procent domácností, aktuálně takto svoji finanční situaci hodnotí 17 procent respondentů.

Menší pokles z loňských 45 procent na současných 43 procent podle průzkumu naopak zaznamenala největší skupina respondentů, a to ti, kteří mají dostatek peněz na pokrytí základních potřeb a kteří si na větší výdaje spoří. »Ukazuje se, že nepříznivá ekonomická situace, provázená značnou inflací a výrazným nárůstem cen energií, má vliv nejen na nejchudší české rodiny, ale také na domácnosti, které svoji finanční situaci hodnotí jako dobrou nebo i velmi dobrou. Bohužel, nejvíce narostl podíl českých domácností, které s penězi hospodaří skutečně na hraně a rozhodně si nemohou odkládat peníze na neplánované výdaje,« uvedla generální ředitelka společnosti KRUK, správce pohledávek, Jaroslava Palendalová.

Z pěti na osm procent stoupl podíl respondentů, kterým stačí peníze jen na nejlevnější jídlo, ale nemohou si nakoupit ani nejlevnější oblečení. O jeden procentní bod na tři procenta se rovněž zvýšil počet domácností, kterým příjem nestačí ani na nejlevnější jídlo a oblečení. Vedle nezaměstnaných mají se svou finanční situací problémy především penzisté a rodiče na rodičovské dovolené, v obou případech jde o 47 procent respondentů. Jako velmi dobrou hodnotí naopak svoji finanční situaci především příslušníci armády a bezpečnostních složek, zaměstnanci v pojišťovnictví a finančních službách a pracovníci ve zdravotnictví.

(red)

Přečtěte si další články

6 komentáře

Jan Gavroch 10/11/2022 - 11:32

úsporný tarif
Asi největší z vládních pomocí, která je zavedena plošně a týká se tak každého občana, je ÚSPORNÝ TARIFý tarif. Na jakém principu funuguje? Dotace ze státního rozpočtu poputuje k DODAVATELI energií který pak bude moci dodávat energii domácnostem za nižší cenu.
——————————————————————————————————————-
ČEZ ten úsporný tarif – peníze od státu zohlednil ve výši záloh
INNOGI – členové správní a dozorčí rady si peníze od státu nechali pro sebe. Nejen že peníze od státu ( tedy z daní) nejen že NEZOHLEDNILI ve výši záloh ale zálohy zvýšili zhruba o 100 %.
———————————-
Alternativou k INNOGI je tedy ČEZ a Moravské naftové doly Přechod od jednoho dodavatele k jinému NENi složitý. U ČEZu stačí JEDNA návštěva v zákaznickém centru. Potřebujete vyúčtování za plyn za rok
S MORAVSÝMI NAFTOV7MI DOLY nemám zkušenosti,potřebujete najít někoho, kdo je má.
——————————————–
(tedy Fiala dává peníze NE lidem ale těm kdo slabé lidi ničí )Uvážit bychom mohli i to, že peníze ČEZu a MORAVSKÝCH NAFTOVÝCH DOLU zůstanou v ČR, peníze, které dáte innogy vyvezou do Německa a to, že členové správní a dozorčí rady innogy nerespektují účel rozhodnutí vlády ČR -lidem ČR otevřeně pohrdají a urážejí jej

Rudý vítr 09/11/2022 - 08:12

Skurvena totalitní doba žádná demokracie…

Mira 11/11/2022 - 11:59

A navíc tady soudruhům chcípnul Marx 🍒

fronda 09/11/2022 - 02:09

To těžko. Není koho volit.

Vláda likviduje sociální stát. 08/11/2022 - 19:45

Neméně systematicky postupuje tlak na ochuzování domácností, které zatím chudobu nepoznaly. Sem patří fakt, že ceny energií stouply v uplynulém půl roce v naší zemi o nejvyšší procento ze všech zemí EU. Patří sem čerstvá informace o tom, že až o třetinu stoupne cena vody. Prudký nárůst cen základních potravin, ale třeba i oznámení ministra práce a sociálních věcí o plánovaném snížení podpory v nezaměstnanosti

Josefko 08/11/2022 - 18:17

Co si zvolili to mají. Možná se divíte za příkrý komentář, ale mám své poznatky. Dost podnikatelů v mém okolí OSVČ podniká s dluhy, mají na sebe exekuce a rodiny přivedli do neštěstí. Ze všeho stále obviňují komunisty. Inu nepřekonají svou ideologickou zaslepenost, proto říkám každému co jeho jest.

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.