Státní dluh čile pokračuje v růstu

od redakce

Státní dluh v prvním čtvrtletí stoupl o 128 miliard na 2,59 bilionu korun. Vyplývá to z čtvrtletní zprávy o řízení státního dluhu, kterou vydalo ministerstvo financí (MF). Na každého Čecha tak hypoteticky připadl dluh zhruba 247 000 Kč.

Za nárůstem státního dluhu je zejména standardní emise státních dluhopisů kvůli předfinancování korunových splátek státního dluhu. »Ministerstvo prodalo státní dluhopisy se splatností nad jeden rok v celkové jmenovité hodnotě 134,2 mld. Kč, čímž zajistilo pokrytí více jak 92 procent celkových splátek korunových střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů v letošním roce,« uvádí se ve zprávě. Dalším důvodem je podle materiálu také průběžné krytí letošního schodku státního rozpočtu, který ke konci března činil 59,1 mld. Kč.

MF dále upozornilo na to, že v souvislosti s účinností novely zákona o rozpočtových pravidlech od 1. ledna vykazuje ve státním dluhu i nesplacené jmenovité hodnoty státních dluhopisů po datu jejich splatnosti. Jejich hodnota ke konci března činila 56 mil. Kč.

Ministerstvo v aktualizaci strategie financování státního dluhu z počátku dubna očekává, že státní dluh letos stoupne o 262 mld. na 2,728 bil. Kč.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

(ici)

Přečtěte si další články

1 komentář

jmm 26/04/2022 - 10:49

Že by to platilo:
rozdělit
zadlužit
a ovládnout/ovládat

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.