Za růstem nezaměstnanosti jsou sezónní vlivy

od redakce

Za lednovým mírným růstem nezaměstnanosti jsou zejména sezónní vlivy, krize zatím ne. Ke konci kalendářního roku dochází k častějšímu ukončování pracovních smluv, ubývají také pozice sezónních pracovníků – upozornil ekonom Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (SYRI) Jakub Grossmann. Podle něj se do dalších měsíců promítne ekonomická recese, která ale bude mírnější, než se původně čekalo.

»Mírnější než původně předpokládaná recese se promítne i na trhu práce, kde bude za jinak stejných podmínek vyšší poptávka po volných pracovnících. To je dobrá zpráva pro pracovníky hledající práci, horší pak pro zaměstnavatele, kteří se chystají pracovníky najímat,« uvedl Grossmann, které se v rámci SYRI zabývá právě trhem práce.

Česká republika je již po delší období zemí s nejnižší mírou obecné nezaměstnanosti v EU. »V průměru lehké zvýšení počtu nezaměstnaných předpokládat lze, nemělo by jít o dramatické nárůsty a obecná míra nezaměstnanosti by měla zůstat na relativně nízké úrovni,« sdělil Grossmann.

Významnější růst míry nezaměstnanosti očekává jen v některých krajích. »Pokud se bude obecná míra nezaměstnanosti v nadcházejících měsících zvyšovat, osobně bych čekal nadprůměrné nárůsty v Ústeckém, Karlovarském a Moravskoslezském kraji. Tedy v regionech, kde nezaměstnanost reaguje na zhoršení ekonomických podmínek razantněji,« dodal.

Nezaměstnanost v České republice vzrostla v lednu na 3,9 procenta z prosincových 3,7 procenta. Bez práce bylo 283 059 lidí. Je jich tak už více než volných míst, kterých zaměstnavatelé na konci měsíce nabízeli 281 141. Vyplývá to z údajů Úřadu práce ČR. Loni v lednu byla míra nezaměstnanosti 3,6 procenta. Novou práci tehdy hledalo 267 000 lidí, k dispozici měli téměř 352 000 volných míst.

(vž)

ILUSTRAČNÍ FOTO – archiv autora

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.