V divadle ožije legenda o devíti křížích

od redakce

Poslední zářijovou sobotu se na Hudební scéně Městského divadla v Brně (MdB) poprvé ponoří diváci do skoro 500 let staré moravské pověsti, která je zahalena tajemstvím. Přesto nám ji stále připomíná devět dřevěných křížů u stejnojmenného motorestu dálnice D1 na rozhraní Kraje Vysočina a Jihomoravského kraje.

A nyní i nový  původní historický muzikál MdB Devět křížů od autorské trojice ve složení Robin Schenk, Petr Štěpán a Miroslav Ondra. Jeho světová premiéra je v plánu na 24. září na hudební scéně tohoto divadla.

Velká láska a velká zášť

Nadčasový příběh o velké lásce a velké nenávisti s ukrutným činem se podle kronik odehrál kolem roku 1540 v malé moravské vísce u Velké Bíteše. Statkář z Hlubokého při cestě domů z trhu v Bíteši našel bezvládné tělo muže. Odvezl ho domů a mladý cizinec – uherský koňský handlíř Luka – se zotavil a zamiloval se do statkářovy dcery Elišky. Otec nechtěl o vdavkách ani slyšet. Cizinec zavázal Elišku slibem věrnosti a odjel, aby v Uhrách prodal statky a s penězi se vrátil na Moravu pro svoji nevěstu. Luka se dlouho nevracel. Eliška podlehla naléhání otce a ostatních, aby se provdala za mlynářova syna. Ve svatební den se vrátil Luka z Uher a dověděl se o veselce. Šílený vztekem přísahal pomstu, kterou s hajným Kudlou i vykonal. Vyčkali na svatební průvod na cestě poblíž Hlubokého a ukončili život sedmi svatebčanů včetně statkáře, Elišky a dalších. Luka sprovodil ze světa i svého druha a sebe. Když doběhli na místo ostatní svatební hosté, našli strašný výjev. Devět mrtvých těl. Na jejich památku pak na místě strašného zločinu vztyčili devět křížů, aby příběh velké lásky a velké zášti z hlíny Českomoravské vrchoviny nikdy nevyvanul.

Je to skutečný příběh z historie? A jmenovali se naši hrdinové takto, nebo jinak? Nebo je to všechno jen legenda o krvavé hrůze z počátku novověku? Autorům nového muzikálu nejde ani tak o to, podat přesnou historickou rekonstrukci možné události, která je doposud zahalena tajemstvím. Spíš se na základě velmi silného lidského příběhu chtějí zamyslet nad tématy, jako jsou lidská zaslepenost, nenávist k neznámému, strach z jinakosti.

Muzikál problematizuje téma viny a neviny, zamýšlí se nad tím, že nic není pouze černé a bílé. Co zmůže síla lidské pomluvy a jak veřejné mínění ovládá osudy lidí a častokrát zapříčiní problémy, ke kterým by vůbec nemuselo dojít a které mohou způsobit tragédii jako i v případě legendy o devíti křížích.

Dopis žen z vesnice »místa činu«

Autoři se snažili zachytit životní způsob na malé moravské vesnici v 16. století, jak tehdy fungovala vesnická komunita. Po práci se společenský život denně odehrával v krčmě či stodole, kde se konzumovala hlavně kaše, hodně ovoce, mléko, různé nápoje, jedly se i veverky a jiná zvířata, která se nelovila v panském lese, protože za pych na panském byl těžký trest.

V krčmě se často slavily svátky. Někteří štamgasti platili i jednou za rok, až dostali vyplacenu od svých pánů peněžní gáži. Po kraji se toulali lapkové, kteří si chtěli přepadáváním pocestných přilepšit. Pověst o devíti křížích u stejnojmenného dálničního motorestu na D1 klade otázky i v tom, že jeden kříž tam byl vztyčen až v 18. století a až později dalších osm křížů. Nebo jak mohl mít Luka s najatým hajným Kudlou sedm zbraní, když tehdy se dalo vystřelit z předovky jen jednou a pak ji dlouho znovu nabíjet?

Poutavé moderní rockové melodie brněnského skladatele Robina Schenka, trochu staročeská mluva a písně ve verších a silný příběh lásky a nenávisti podle Petra Štěpána a Miroslava Ondry ponoří návštěvníky Městského divadla do legendy, která se vypráví kousek od Brna. Ať už je pravdivá, nebo ne, stále ji lidem připomíná impozantní memento – devět dřevěných křížů poblíž dálnice. I v inscenaci se několikrát ozve číslovka devět. Divadlo dostalo dopis žen z vesničky Lesní Hluboké, kousek od místa zmíněné události, s kritikou – co si to dovolují v Brně hrát takové ukrutné věci. Dovětek dopisu zněl: »Nikdy k vám na to nepřijedeme!« Pak dámy přišly na zkoušku a kontrolovaly, jak to umělci hrají.

Světovou premiéru zbrusu nového muzikálu uvede na jeviště režisér Petr Gazdík se svým týmem – dirigenty a autory hudebního nastudování budou Dan Kalousek a Ema Mikešková, o úpravu hudebního aranžmá se postarají František Šterbák a Daniel Kyzlink, scénu navrhl Emil Konečný, autorkou kostýmních návrhů bude Eliška Ondráčková Lupačová, choreografkou pak Hana Kubinová a sbormistrem Karel Škarka, to celé pod dramaturgickým dohledem Kláry Latzkové a Miroslava Ondry. Z hereckých osobností, které postavám vdechnou život, se mohou diváci těšit například na Rastislava Gajdoše nebo Milana Němce, Kristýnu Daňhelovou nebo Světlanu Janotovou, Alenu Antalovou nebo Lenku Bartolšicovou, Libora Matouše nebo Ondřeje Studénku, Jiřího Macha nebo Petra Štěpána, Johanu Gazdíkovou nebo Martu Matějovou a další.

(vž)  

Přečtěte si další články

5 komentáře

liliputin 21/09/2022 - 06:33
ruSSáčtí teroristé 20/09/2022 - 21:17

Tu mobilizaci v russácku si představuju takhle: uniformy mají doma po dědovi, nějaký polobotky se taky najdou, čemodán na válečnou kořist je na skříni. A před odjezdem na frontu si každej doma udělá tenhle rychlovýcvik. Tankisté pochopitelně ve skříni.

fTiPy 20/09/2022 - 18:36

Táto, myš! Určitě ji sem zavlekli ti dva ruští teroristé

jmm 19/09/2022 - 16:06

Taky jsem tam ,ze Ždáru, projížděl…

jmm 19/09/2022 - 16:05

“puťko”
Divadlo jako “nadstavba” bude vždy zajímavé , ale až po …..

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.