I pravicový ekonom říká: euro je zajímavé jen pro bohaté

od redakce

Brzy »oslaví« Česká republika významné výročí od svého vstupu do Evropské unie. Součástí unie jsme už dvě desetiletí, o vstupu do eurozóny se ale mluví opakovaně bez výsledku. Naposledy téma rozvířil prezident Petr Pavel s tím, že je potřeba v této věci podnikat už konkrétní kroky. I podle pravicového ekonoma Národního institutu SYRI Tomáše Havránka na zavedení eura mají zájem jen ti »úspěšní« a byznys, ne lidé s nízkými příjmy.

„O otázce, zda přijmout nebo nepřijmout euro, rozhoduje politika a emoce, protože ekonomicky ji zodpovědět jednoznačně nelze. Ekonomické výhody a nevýhody eura jsou totiž pro zemi jako celek zhruba vyrovnané,“  řekl Havránek. Euro nejvíce pomůže těm, kteří hodně cestují a investují v zahraničí, například do akcií. Této skupině přijetí eura pomůže snížit či dokonce odstranit kurzové riziko, protože ušetří na kurzovém zajištění.

»Podobně ušetří řada firem, jejichž majitelé na přijetí eura také vydělají. Naopak méně výhodné bude euro pro nízkopříjmové zaměstnance. Těm přinese ekonomicky malé výhody, a naopak na ně více dopadnou nevýhody, zejména ztráta stabilizační role vlastní centrální banky a s tím spojené potenciálně větší výkyvy v nezaměstnanosti,« uvedl Havránek.

Z politického hlediska Havránek upozorňuje na jednu zásadní skutečnost. »Pokud přijmeme euro, nebudeme moci z Evropské unie odejít, protože by to znamenalo totální finanční kolaps země. To je důležité si uvědomit. Euro navěky zajistí naše spojení s Evropou, v dobrém i ve zlémZavedení eura je tedy hlavně symbolické rozhodnutí, které nás více přiváže ke zbytku západní Evropy,« poznamenal Havránek.

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.