Čeští dendrochronologové odebírali vzorky dřeva v Norsku

od redakce

Porozumět, jaký dopad má klimatická změna na množství naplaveného dřeva na arktickém pobřeží, má napomoci aktuální výzkum, na kterém se podílejí vědci Mendelovy univerzity v Brně (MENDELU)

»Na začátku srpna odebírali vzorky z naplaveného dřeva na severu Norska, před třemi lety dělali totéž na Islandu. Nyní budou určovat druhy dřeva, zjišťovat jeho stáří a lokalitu, odkud dřevo připlulo. Vědci k podobným výzkumům většinou odebírají vzorky naplaveného dřeva na Islandu, Špicberkách nebo v Grónsku, ale sever Norska byl v tomto ohledu dost přehlížen. Kmenů na plážích tam není tolik jako v ostatních oblastech. Navíc některé pláže jsou poměrně těžko přístupné. Autem se nedá dojet až na místo, takže je potřeba jet lodí nebo jít pěšky, což je s veškerým vybavením, které potřebujeme, poměrně náročné,« uvedl dendrochronolog z lesnické a dřevařské fakulty MENDELU Tomáš Kolář s tím, že o původu naplaveného dřeva v Norsku existuje jen jedna publikace, která je ale stará přes 20 let a tím pádem zůstává spousta otázek.

Vědci budou stejně jako před třemi lety na Islandu zjišťovat druh dřeva, jeho stáří a lokalitu. »Samozřejmě nás taky bude zajímat, odkud dřevo připlulo a jakou cestou. Mohlo by jít o dřevo nejen z východu, ale i ze západu Ruska, teoreticky i z Norska. Zajímat nás taky bude, jak velké množství dřeva připlouvá v posledních desítkách let. Podle pozorování lidí, kteří na místě žijí nebo tam jezdí na chatu, tak dřeva v posledních letech hodně ubývá, což se nám ukázalo i na Islandu,« poznamenal Kolář. Klíčovou roli podle něj hraje nejen způsob těžby a dopravy dřeva na Sibiři, což byla hlavní zdrojová oblast dřeva na Islandu, ale také množství arktického ledu, který je nezbytný pro to, aby dřevo urazilo vzdálenost tisíce kilometrů. »To je v současnosti zajímavé i s ohledem na klimatickou změnu, protože zmenšování arktického zalednění velmi pravděpodobně vede k menšímu množství plaveného dřeva,« uvedl.

Spolu s kolegy na severu Norska odebral vzorky z více jak 400 kmenů z osmi různých lokalit podél severního pobřeží. »Vzhledem k tomu, že jsme našli některé čerstvě připlavené kmeny a u jednoho dokonce víme přesný měsíc a rok, tak můžeme také upřesnit dobu, po kterou dřevo přes oceán driftovalo. Podle dřívějších studií a výpočtů se uvádí, že minimální doba jsou dva až tři roky,« uvedl Kolář. Norové využívají naplavené kmeny na výrobu nábytku, jako stavební dřevo nebo i pro umění, nejčastěji ale jako palivo. »Na severu Norska platí, že kdo si kmen dřív vezme nebo alespoň nějak označí, tomu patří, což samozřejmě platí o pobřeží, které je ve vlastnictví státu a nejedná se o chráněnou oblast,« dodal.

Výzkum byl financován z Fondu pro bilaterální vztahy – EHP fondů. V Norsku bylo pět vědců z Mendelovy univerzity, kteří spolupracují s norským kolegou Paulem Ericem Aspholmem (NIBIO – Norwegian Institute of Bioeconomy Research).

(vž)

Přečtěte si další články

3 komentáře

To nechceš 18/08/2022 - 23:50

Ústav pro studium internetových idiotů.

Jak nám facebook smazal stránku

Tak se to nakonec stalo. Po několika letech poukazování na debilitu ostatních, už to facebook nevydržel a zrušil naši stránku. Prý šikanujeme ostatní – tím, že ukazujeme, jak jsou hloupí. Podle facebooku má idiot právo vyjádřit se k čemukoliv, zatímco poukázat na jeho hloupost už se nesmí.

Jistou zásluhu na tom mají určitě i naši milí dezoláti. Obrana proti tomu je prakticky nemožná. Pokud vymyslíme něco schůdného, dáme vědět.

Boženka J. 18/08/2022 - 23:48

Ekologie, atd atd nic bolseviky nezajima.
Jen vlastizradna Fialova vlada a strycek Vovan.

, 18/08/2022 - 13:53

Postup přípravy
Vodu svaříme s citrony, které dobře umyjeme a nakrájíme na kolečka. Necháme vychladnout a přidáme kopřivy. Promícháme a necháme 24 hodin louhovat.
Poté vymačkáme a přecedíme. Přisypeme cukr a kyselinu citronovou a mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Nalijeme do lahví a skladujeme v chladu a temnu.
Poznámka autorky receptu
Použila jsem hnědý cukr, je chutnější a zdravější.

Uvařeno
Přidat do oblíbených
(117x)

Přidat poznámku
Nahlásit chybu v receptu

Nápoje
Zavařeniny
Léčivé nápoje
Jarní recepty
Zdravé recepty
Sladké chutě
Snadné recepty
Česká kuchyně
Vaření
Recepty pro začátečníky
Recepty do 100 korun
Bylinky
Nealkoholické recepty
Bezlepkové recepty
Veganské recepty
Vegetariánské recepty
Běžný den
Citrusy
Poslat recept

Zkopírovat odkaz

Přidat do oblíbených

Vytisknout

Sdílet na Facebooku

Poslat na Messenger

Poslat na Whatsapp

Otevřít v novém okně

Alternativy k tomuto receptu
Zobrazit více
Kopřivový sirup s trochou pampelišek
Kopřivový sirup s trochou pampelišek
Recept ještě nebyl hodnocen4,8
bublinkahanka
Pampeliškový sirup
Pampeliškový sirup
Recept ještě nebyl hodnocen4,8
Mertula
80 min
Třešňový sirup
Třešňový sirup
Recept ještě nebyl hodnocen4,6
Jitta Mat
Přečtěte si
Kopřivy mají široké využití v pokrmech lidových i moderních. Víte, jak z nich připravit omeletu či pomazánku?
Kopřivy mají široké využití v pokrmech lidových i moderních. Víte, jak z nich připravit omeletu či pomazánku?
Hodnocení
14x
Jak chránit sirup, aby se nekazil. Stačí uplatnit jednoduché rady a sirup spolehlivě vydrží
Jak chránit sirup, aby se nekazil. Stačí uplatnit jednoduché rady a sirup spolehlivě vydrží
Hodnocení
3x
Jak na domácí popcorn? Příprava zabere pár minut a díky přepuštěnému máslu zůstane křupavý i po ochucení
Jak na domácí popcorn? Příprava zabere pár minut a díky přepuštěnému máslu zůstane křupavý i po ochucení
plazma.plus
Komentáře
xxxMATYKMxxx
22. 6. 2014 09:04

:-Sobojí a kolik toho bude
Odpovědět

Petra
4. 5. 2014 20:39

Dnes jsem vyzkoušela a je super.:-)) A i detem mm chutná.:-p Díky za recept.:-K
Odpovědět

Marketa
17. 7. 2013 13:28

kopřivový sirup zkouším poprvé, jinak dělávám bezový a mátový. Prý bezový a kopřivový smíchaný až ve sklenici a zředěný vodou jako šťáva je moc dobrý a osvěžující. Já sirupy po výluhu a rozmíchání s cukrem “zavařuju” ve sklenicích od kečupů aby “chytlo víčko” cca 20 min a nekazí se mě
Odpovědět

mama
28. 5. 2013 19:54

kopřiva je na čištění krve,tak je dobrá na dnu
Odpovědět

véna
28. 5. 2013 13:51

Mně zkvasil po 14 dnech.
Odpovědět

elis
9. 5. 2013 10:19

jmeno:protože kys.citronová je krátkodobý konzervant
Odpovědět

jmeno
4. 5. 2012 23:00

proc michat citron a kyselinu citronovou? vzdyt je to kontraproduktivni, staci jedno :-! :-! :-!
Odpovědět

Kiara
10. 5. 2010 14:23

Taky by to asi neměli lidé, co berou léky na ředění krve nebo lidé s dnou nebo artritidou. Ale já určitě vyzkouším:yes:
Odpovědět

Akrim
10. 4. 2010 11:41

Jen bych chtěla upozornit, že s kopřivami by se to nemělo přehánět. Zvláště lidé s osteoporózou.. Kyselina šťavelová hojně obsažená v kopřivách, odbourává vápník. Proto se dělá jen krátká kůra na jaře.:-K
Odpovědět

spagetka
spagetka
16. 8. 2009 21:36

Klárko já všechny sirupy, šťávy dělám výhradně s umělým sladidlem. U tohoto sirupu mám poněkud jiný postup i poměr ingrediencí,ale drž se zásady, že se dává zhruba o něco méně než čtvrtina cukru.;-)
Odpovědět

Klára Keselyova
16. 8. 2009 21:12

Dalo by sa to aj pre diabetikov s umelým sladidlom? Skúšal to už niekto? Dajte vedieť. Ďakujem.
Odpovědět

HankaPu
HankaPu
18. 5. 2009 19:26

Kopřiv tu máme plno:-Oteď jsou asi zrovna tak akorát a hned u lesa, takže asi na ně vyrazím a sirup vyzkouším:yes::yes: +
Odpovědět

ajulka
ajulka
18. 5. 2009 16:58

Sirup se musi uchovat v temnu a chladu jinak by mohl zacit kvasit.Loni jsem delala bezovy sirup vydrzel az do ledna ale pak se zkazil.;-(nastesti to byly posledni 3 decky,ale i to byla skoda.Sirup je opravdu hodne zdravy.
Odpovědět

Katarinka
18. 5. 2009 13:21

Žihlava je veľmi zdravá,čistí krv a má močopudné účinky.Určite sirup vyskúšam.:yes:
Odpovědět

Vendula
18. 5. 2009 12:58

Tak tenhle sirup jsem už měla možnost ochutnat je opravdu moc dobrý, takový osvěžující , chystám se ho taky udělat ale chtěla bych se zeptat jak se uchovává :-?Dík za recept:yes::-)
Odpovědět

Předchozí
1
2
Další
Přidat komentář
Přidat komentář

Přečtěte si
Zobrazit více
Nejlepší letní večeře s rajčaty. Od salátů přes vynikající lečo až po rajčatové polévky
Nejlepší letní večeře s rajčaty. Od salátů přes vynikající lečo až po rajčatové polévky
7 oblíbených jídel s jogurtem. Jak je připravit co nejchutněji
7 oblíbených jídel s jogurtem. Jak je připravit co nejchutněji
Kopřivy mají široké využití v pokrmech lidových i moderních. Víte, jak z nich připravit omeletu či pomazánku?
Kopřivy mají široké využití v pokrmech lidových i moderních. Víte, jak z nich připravit omeletu či pomazánku?
Tématické fráze: domácí štáva z kopřiv štáva z kopřiv recept koprivova stava recept šťáva z kopřiv koprivova stava koprivovy syrup recept kopřivová štáva šťáva z kopřivy recept šťáva z kopřivy recept smrkový sirup za studena šťáva z kopřivy recept na štávu z kopřiv štáva z kopřiv domácí recept na kopřivovou šťávu kopřivový čaj recept kopřivový čaj recept šťáva z kopřiv recepty z kopřiv sirup ze smrkových vršků recepty šťáva z kopřiv

Suroviny: voda, citron, kopřivy, kyselina citronová, cukr krystal

Naposledy jste si prohlédli
Zobrazit více
Pečené kůzlečí maso
Pečené kůzlečí maso
Recept ještě nebyl hodnocen3,5
Smetanová okurková polévka
Smetanová okurková polévka
Recept ještě nebyl hodnocen4,6
Okurková polévka
Okurková polévka
Recept ještě nebyl hodnocen0,0
Topinky s česnekem
Topinky s česnekem
Recept ještě nebyl hodnocen4,7

Partneři
Recept na jídlo
Ostatní odkazy
Nastavení soukromí
Obecné podmínky
Etický kodex
Kontakt
Inzerce
RSS
Naše další weby
Toprecepty.sk
Topmoucniky.cz
Topgrilovani.cz
Doporučujeme: Velikonoce – recepty a menu | Recepty s cuketou | Recepty z dýně | Recepty s houbami | Recepty s ovocem | Zelenina – recepty | Nakládání masa a potravin | Zavařování | Dezerty a zákusky | Jak na odpalované těsto | Jak na česnekové pesto | Jak zpracovat rybíz | Rychlý švestkový koláč

Oblíbené kategorie: Zdravé recepty | Recepty na pálivá jídla | Recepty do 10 minut | Recepty na rychlou snídani | Recepty na svačinu | Vegetariánské recepty | Rychlé recepty | Snadné recepty | Recepty na grilování a BBQ | Letní recepty | Recepty na večírek a oslavu | Slovenská kuchyně | Italská kuchyně | Vaření na páře | Jídla z jednoho hrnce | Drůbeží maso – recepty | Recepty ze švestek

Populární recepty: Třešňový koláč z tvarohového těsta | Nejlepší bramborový salát | Lívance | Rajská omáčka | Těsto na palačinky | Nadýchané muffiny | Mrkvový dort | Těsto na bramboráky | Polévka zelňačka | Čočková polévka | Guacamole z avokáda | Domácí brownies | Chřestová polévka | Bublanina s ovocem | Cuketový perník | Švestkové knedlíky

Recepty
Sypaný kakaový koláč s tvarohem a ovocem
Luštěniny s kuřecím masem a čerstvou kurkumou
Cibulová pomazánka se sušenými houbami
Dýňová caponata s bramborem a pečeným krůtím prsem
Perník s jablky vláčný
Buchta z listového těsta s broskvemi a pudinkem
Články
Nejlepší letní večeře s rajčaty. Od salátů přes vynikající lečo až po rajčatové polévky
MasterChef Česko se vrací na televizní obrazovky: Kdo získá titul nejlepšího amatérského kuchaře a výhru 1 milion korun?
Připravte si ta nejlepší sušená rajčata. Sušit je můžete nejen na slunci, ale i v sušičce a v troubě
Tipy a triky
Některé trouby pečou více odspodu, jídlo se pak v nich snadno připálí. Poradíme několik triků, které nám pečení usnadní
Smažený květák je výborný, ale balení je zdlouhavé. Poradíme jednoduchý trik, jak to zvládnout během chvilky
Kapie vylepší chuť mnoha oblíbených pokrmů. Ať už vaříme guláš nebo čínu, kapie v nich má své důležité místo
Šíření obsahu těchto stránek je bez písemného souhlasu autorů zakázáno. | Copyright © 2022 Toprecepty.cz

Reklama
pompo.czsklik
Navštívit
Zavřít

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.