Zemědělské a potravinářské nevládní organizace sdružující většinu českých farmářů a zpracovatelů potravin se před nedávnými protesty sjednotily a vystoupily se společnou iniciativou, která má zajistit dlouhodobou stabilitu, konkurenceschopnost a udržitelnost českého zemědělství. Představily konkrétní opatření, která jsou pro sektor klíčová, a projednaly je s premiérem Petrem Fialou. Těžko říct, zda to k něčemu bude.
Namísto jasné strategie, která by farmářům umožnila prosperovat a zajistila dlouhodobou udržitelnost produkce potravin, se sektor potýká s chaotickým přístupem státu, rostoucí administrativní zátěží a extrémně přísnými regulacemi.
Kdyby Česká republika měla stejné podmínky ve vstupech jako jiné unijní státy, tedy kdyby tu nebyla třikrát dražší energie než třeba v Maďarsku atd., ceny potravin by zde byly někde úplně jinde. Problém je také v tom, že dotace ve starých zemích EU dělají zhruba 60 procent ceny potravin. U nás je to do 30 procent. Takže kdyby naši zemědělci měli stejnou podporu, jako ti ve starých zemích Evropské unie, byly by tady potraviny o 30 procent levnější, připomněl bývalý šéf Agrární komory Zdeněk Jandejsek.
Naši zemědělci čelí nejpřísnější protierozní ochraně půdy v Evropě, přibývajícím omezením v živočišné výrobě i rostoucím nákladům na dodržování pravidel udržitelnosti – to vše bez odpovídajících kompenzací. Výsledkem je stále nižší konkurenceschopnost domácí produkce, útlum investic a postupná rezignace mnoha farmářů na samotnou produkční činnost.
Agrární organizace mají plán…
Důsledky této politiky jsou alarmující. Česká republika je stále více závislá na dovozech základních potravin, zatímco agrární zahraniční obchod se propadá do rekordního schodku 45 miliard korun. Ostatní státy Evropské unie na současný vývoj reagují aktivní podporou vlastních zemědělců a hledáním způsobů, jak ochránit domácí produkci. Česká vláda volí opačný přístup – namísto posílení produkčních farem přichází s kroky, které jejich postavení oslabují. Aby se tento destruktivní trend podařilo zvrátit, připravily zemědělské a potravinářské organizace plán konkrétních opatření, která mají českému zemědělství vrátit jeho roli strategického sektoru a umožnit farmářům prosperovat bez závislosti na dotacích.
»Tento plán je výsledkem široké shody napříč zemědělským a potravinářským sektorem. Chceme jasnou změnu politiky, která podpoří produkční zemědělství, omezí administrativní zátěž a nastaví podmínky tak, aby český farmář mohl konkurenceschopně podnikat,« uvedl Jan Doležal, prezident Agrární komory ČR.
Klíčové problémy
Podpora se musí zaměřit na zemědělce, kteří skutečně vyrábějí potraviny, ne na ty, kteří se zaměřují primárně na čerpání dotací. Současná dotační politika je neefektivní, pro daňového poplatníka nepřijatelně drahá a pro zemědělce naprosto demotivační.
Současná obchodní politika EU je postavená na volném trhu, ale nebere v úvahu, že čeští a evropští zemědělci jsou svázáni přísnými ekologickými, welfare a administrativními pravidly, která se na dovozové potraviny nevztahují.
»Pokud stát neochrání domácí producenty před neférovou konkurencí ze třetích zemí, pak se nedivme, že naše zemědělství upadá. Požadujeme, aby dovážené potraviny splňovaly stejné normy jako ty naše – jinak likvidujeme vlastní výrobu,« zdůraznil František Winter, předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů.
»Evropská politika se musí vrátit ke svému původnímu poslání – zajistit stabilní produkci kvalitních potravin. Není možné, aby čeští farmáři kvůli politickým experimentům končili se zemědělstvím a nahrazoval je levný dovoz,« uvedl David Brož, prezident Společnosti mladých agrárníků ČR.
Omezení byrokratické zátěže
Administrativní požadavky na zemědělce dlouhodobě narůstají, přičemž nově zaváděný ESG reporting, tedy pravidelné informování o emisích uhlíku v rámci tzv. nefinančního reportingu, přinese další neúnosné zatížení.
»Namísto toho, abychom se věnovali hospodaření, musíme vyplňovat nekonečné formuláře a hlášení. Požadujeme radikální snížení byrokracie a omezení povinného ESG reportingu, který nemá žádnou přidanou hodnotu,« prohlásil Martin Šebestyán, předseda Iniciativy zemědělských a potravinářských podniků.
»Potřebujeme investice do zpracování, abychom nemuseli vyvážet levné suroviny a dovážet hotové výrobky. Jen tak zajistíme větší soběstačnost a přidanou hodnotu pro české spotřebitele i podnikatele. Stát by se také měl zaměřit na dovozy potravin z třetích zemí, které nesplňují naše přísné standardy – ať už jde o pesticidy nebo antibiotika a růstové hormony, které jsou v Unii zakázané,« uvedla Dana Večeřová, prezidentka Potravinářské komory ČR.
(jw)
1 komentář
No, to bylo slávy, když v devadesátých letech zemědělci opustili JZD a mohli hospodařit ” na svém”. Nyní se ukazuje, že radost byla předčasná,a tak at´ doplácejí na svou hloupost.
Komentáře jsou uzavřeny.