Část zaměstnanců strojírenské firmy v Sezimově Ústí nedostala výplatu

od redakce

Skoro polovina zaměstnanců firmy KOVOSVIT v Sezimově Ústí nedostala výplaty. Napětí v podniku stoupá, do hry hned vstoupily tamní odbory.

Předseda základní organizace OS KOVO KOVOSVIT Jiří Ryzka se hned po té, co se dozvěděl, že na účty zhruba dvou stovek jeho kolegů a kolegyň nic nedorazilo, se obrátil na vedení společnosti s dotazem kdy budou mzdy vyplaceny.

»Uspokojivá odpověď nepřišla, protože ani přítomní zástupci nemají dostatek informací od majitelů společnosti. Z jejich pohledu však není vyplacení mezd za měsíc březen reálné,« uvedl Ryzka.
Ve středu 17. dubna se pokusil iniciovat setkání k řešení situace. »Ze strany majitelů nebyl zájem se schůzky účastnit. Přítomen byl pouze dnes již bývalý generální ředitel společnosti Jan Kočvara, který odstoupil z pozice GŘ z důvodu nesouhlasu s jednáním majitelů společnosti, a i v souvislosti s nezaplacenými mzdami,« řekl Jiří Ryzka.
V průběhu této schůzky došlo k podání insolvence na společnost ze strany věřitelů, což změnilo směr jednání.
Situace dostává tamní do velmi napjaté ekonomické situace. Odbory se proto obrátily na tamní radnici, aby byla shovívavá vůči zaměstnancům bez březnových mezd při úhradách poplatků městu. Město přislíbilo jim půlroční ochranu.

Co dál? Jedna z možností, kde může podnik získat potřebné finanční prostředky, je podle informací dnes již bývalého generálního ředitele Jana Kočvary, v prodeji zmrazených strojů nebo prodejem pozemků.
Vyjádřil se k tomu také Roman Ďurčo, předseda OS KOVO, který je nejsilnějším odborovým svazem v ČR. »Tito zaměstnanci za sebou mají silný odborový svaz, jejich požadavek na vyplacení mezd za práci, kterou odvedli, považujeme za oprávněný a oni mohou počítat s naší podporou,« uvedl s tím, že o řešení situace ve prospěch zaměstnanců se bude osobně zajímat.

Přečtěte si další články

1 komentář

Menhart 19/04/2024 - 14:54

Opět velmi zajímavý článek je zprzněn nedostatkem vyjadřovacím v českém jazyce. Počínaje větou “Situace….” Musel jsem si opět článek opravit tak, aby se dal číst. To si nemůžete opakovaně dát pozor ????

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.