Půjčovny kol na železničních nádražích

od redakce

Na vybraných železničních stanicích v ČR se opět dostala do tempa, zvláště o Velikonocích, oblíbená služba cyklopůjčoven ČD Bike. Zapůjčit si kolo na vlakovém nádraží a vyrazit odtud na cyklovýlet je možné letos na 68 místech v republice.

Zvětšil se počet z původních dvanácti na osmnáct celoročně otevřených půjčoven. České dráhy rozšířily nabídku příslušenství, kterým se mohou zájemci vybavit v pobočkách. Možnost půjčky elektrokol je ve 23 stanicích po celé republice. Sezónní půjčovny mají provoz do 31. října.

Půjčovny ČD Bike vloni využilo zapůjčením kola, elektrokola nebo koloběžky 7129 zákazníků. Tradičně nejrušněji bylo v půjčovnách v Jihočeském (1393 výpůjček), Karlovarském (1220) a Jihomoravském (1018) kraji. Nejvytíženější byly loni půjčovny ve stanicích Břeclav (1018 výpůjček), Karlovy Vary dol. n. (575 výpůjček) a Třeboň (406 výpůjček) – informoval Petr Pošta z tiskového oddělení Českých drah.

»Základní ceník půjčoven ČD Bike se oproti loňsku nemění. Celodenní výpůjčka kola nebo koloběžky je za 230 korun, za elektrokolo zaplatí zájemci 390 korun. Zákazníci s In Kartou nebo s naší jízdenkou mají i nadále výhodnější cenu,«řekla Jana Rotreklová, manažerka projektu ČD Bike, a dodala: »Služba je tak vhodná pro všechny, kteří chtějí na svém výletě spojit výhody ekologicky šetrné železniční dopravy s možností výpůjčky kola na nádraží a projížďkou po cyklostezkách malebnou přírodou a kolem řady pamětihodností.«

»Z důvodu rekonstrukce je letos uzavřena pobočka ve Světlé nad Sázavou, naopak vylepšení zjistili zájemci o zapůjčení kola v lázeňském městě Jeseník. Provozní režim na této pobočce se od poloviny května změní a kola již nebude nutné objednávat dopředu. I tak tu ale cykloturistům rezervaci kola doporučujeme, protože zejména o víkendech a v letní sezóně může být o výpůjčky značný zájem. Totéž platí i pro ostatní pobočky, včetně vloni nově otevřené půjčovny v ČD Muzeu v Lužné u Rakovníka,« vysvětlila Rotreklová.

Doplnila, že přibylo šest celoročně otevřených poboček.Konkrétně v Nymburce, Děčíně, Třeboni a Přerově, a také v Karlových Varech na dolním i ‚hlavním‘ nádraží. Devět jich funguje v režimu s objednáním předem.

Uvedla též, že jde o kvalitní horská, treková i krosová kola. Všechna prochází odborným servisem a velký důraz je kladen na hygienická opatření. Sortiment cyklopůjčoven doplňují samozřejmě i cyklistické přilby, v některých půjčovnách dětská kola a cyklosedačky. Nabídku rozšířily cyklistické brašny a držáky na mobilní telefony. Cykloturisté s vlastním kolem si mohou zapůjčit samostatně přilbu.

Před zápůjčkou je nezbytné seznámit se se Smluvními podmínkami půjčoven kol, předložit jeden osobní doklad (občanský, řidičský průkaz nebo cestovní pas), dále podepsat nájemní smlouvu, zaplatit půjčovné a složit vratnou kauci. Vypůjčená kola je v řadě regionů možné vrátit i v jiných cyklopůjčovnách ČD, než si je zákazníci vypůjčili. Výhoda je také přeprava kola zdarma po vyjmenovaných tratích nebo je bezplatně uschovat ve vybraných úschovnách ČD.

(vž)

FOTO – Petr POŠTA

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.