Hnědé uhlí při výrobě elektřiny dál vede

od redakce

Nejvíce elektřiny v České republice se loni v listopadu i prosinci vyrábělo z hnědého uhlí. V prosinci 2021 činil podíl hnědého uhlí na celkové výrobě elektřiny 41,2 procenta a v listopadu 38,8 %. Na druhém místě byly jaderné elektrárny, které se na celkové výrobě elektřiny v tuzemsku podílely v prosinci z 33,9 % a v listopadu z 35,5 %.

S odkazem na interaktivní modul oborového webu oEnergetice.cz to řekl mediální zástupce energetické skupiny Sev.en Energy Petr Dušek. Do skupiny patří hnědouhelné elektrárny Chvaletice a Počerady, Teplárna Kladno, Teplárna Zlín a dva severočeské hnědouhelné lomy. Zdroje Sev.en Energy vyrobily v prosinci dohromady 14,6 % české elektřiny. Celková výroba elektřiny v ČR přitom v prosinci činila 7638 GWh. Kromě hnědouhelných a jaderných elektráren se na ní v prosinci z klasických zdrojů podílely ještě téměř 11 % plynové elektrárny.

»Že energetika prožila opravdu perný prosinec, o tom svědčí nejen astronomické ceny na denním trhu zejména těsně před Vánoci a téměř devadesátiprocentní podíl klasických zdrojů na výrobě elektřiny, ale také provozní data z našich uhelných elektráren. Chvaletice, Počerady a Kladno v prosinci dohromady vyrobily skoro 15 % české elektřiny. A s příchodem chladnějšího počasí začíná být zajímavý i letošní leden,« řekl Dušek.

Například Elektrárna Chvaletice vyráběla v lednu šest dní v kuse se všemi bloky na téměř či zcela plný výkon. »Důvod je velmi prostý, spotřeba je v tomto období hlavně kvůli vytápění rekordní a na počasí závislé zdroje produkují kvůli nepříznivým klimatickým podmínkám minimum elektřiny. Podstata je v tom, že i kdybychom v Česku měli k dispozici několikanásobně vyšší instalovaný výkon obnovitelných zdrojů energie, v tomto období, kdy příliš nesvítí slunce a nefouká vítr, by to pokrytí spotřeby stejně příliš nepomohlo a museli bychom se rovněž spoléhat na klasické zdroje – na jádro, uhlí či plyn,« uvedl Dušek.

V loňském prosinci vyrobily větrné a solární zdroje 0,9 %, respektive 0,5 % celkové elektřiny v ČR. Například v červnu se pak solární elektrárny podílely na výrobě z 5,7 %, větrné z 0,4 %. Nejvíce elektřiny vyrobily v červnu jaderné zdroje, a to 40,5 %, hnědouhelné elektrárny skončily na druhém místě s podílem 26,9 %.

(ici)

Přečtěte si další články

1 komentář

fronda 31/01/2022 - 21:53

Nebýt privatizačního puče, mohla už dávno vést výroba elektřiny v jaderných elektrárnách.
Mimochodem, Němcům teď zase jednou pořádně zafoukalo… Přesto ani za této situace nebyly emise Německa CO2 na obyvatele tak nízké, jako ve Francii. Takže hromada peněz v čudu a výsledek žádný.

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.