Ďábelský Výpustek obsadí čerti i andělé

od redakce

Při akci Ďábelský Výpustek obsadí čerti i andělé v sobotu 3. a v neděli 4. prosince stejnojmennou jeskyni ve Křtinském údolí v Moravském krasu na Blanensku. Oblíbená akce pro děti a jejich rodiče se koná již třináctý rok.

Letos bude divadelní program na motivy oblíbené pohádky Čert a Káča. »Káča putuje napříč celým Peklem, aby si obstarala tanečníka. Prochází přes pekelné ložnice až k Luciferovi, který se zrovna připravuje na svátek Mikuláše. A skončí až v nebi u svatého Mikuláše,« naznačil děj režisér letošního ročníku Vojtěch Pernica. Na hraní a organizaci akce se podílejí všichni průvodci Výpustkem i křtinský divadelní spolek Křový (KŘtinský Ochotnický VÝkvět).

Rezervace na 13. ročník hraných Mikulášských prohlídek jeskyně Výpustku je nutná předem s ohledem na omezenou kapacitu vstupů. Telefon pro rezervace: 516 439 111, e-mail: vypustek.rezervace@caves.cz. »Je možné přinést vlastní nadílku pro vaše děti, kterou jim Mikuláš předá spolu s ‚certifikátem hodného dítěte‘. Malý dárek je připraven pro všechny děti. Jednotné vstupné je 110 korun, na akci nebude chybět možnost občerstvení,« dodala vedoucí provozu jeskyně Výpustek Hana Horáková.

Historie Výpustku

Labyrint chodeb a dómů Výpustek vytvořila ponorová činnost Křtinského potoka. První zdokumentovaní návštěvníci již v 17. století nacházeli kosti pravěké zvířeny. V tomto období také vytvořil první popis jeskynních prostor mnich Martin Alexander Vigsius. Jan Ferdinand Hertold v roce 1669 ve spise Tartaro-Mastix Moravie popisuje temné otvory do chodeb a propastí, »které se dosud nikdo neodvážil prozkoumati«.

Na začátku 20. století sloužily prostory těžbě fosfátových hlín, za druhé světové války nacistům jako podzemní továrna na letecké motory do stíhaček a za studené války v roce 1961 Československá lidová armáda do jeskyně vestavěla tajné vojenské velitelství, které mělo odolat nukleární válce na povrchu. Pro turisty je přístupný od roku 2007.

Výpustek spolu s Punkevními a Sloupsko-šošůvskými jeskyněmi v Moravském krasu jsou jedinými ze 14 zpřístupněných jeskyní v Česku, které jsou otevřeny celoročně – v zimě denně kromě pondělí. V prosinci jsou otevřeny i Bozkovské dolomitové jeskyně v Podkrkonoší s největším podzemním jezerem Čech, ale jen ve všední dny. Jiné jeskyně jsou v zimě zavřeny kvůli ochraně hibernujících netopýrů.

(vž)

ILUSTRAČNÍ FOTO – archiv Správy jeskyní ČR

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.