Nová výstava v Rajhradě láká na rukopis Želar

od redakce

Silné lidské a literární příběhy nabízí výstava Napsala jsem knihu  v Památníku písemnictví na Moravě v Rajhradě u Brna. Jde o deset autorek tvořících od poloviny 19. do začátku 21. století, které se nenechaly odradit předsudky ani nejistotou. Mezi exponáty se nachází třeba rukopis Želar Květy Legátové, autorky předlohy stejnojmenného filmového dramatu.

Výstava, jejíž celý název zní Napsala jsem knihu. Spisovatelky v literárních dějinách Moravy od Marie von Ebner-Eschenbach po Věru Sládkovou, návštěvníkům nabízí až do 29. října vedle literárního pohledu na jejich tvorbu i pohled společenský. Ten se dotýká také překážek ze strany rodiny nebo společnosti, které musely jako ženy-literátky překonat.

»Sociální aspekt je na výstavě patrný. Návštěvníci se dozvědí, že řada spisovatelek vydávala ze společenských důvodů své knihy pod pseudonymem. Třeba Amálie Vrbová si dokonce zvolila pseudonym mužský – Jiří Sumín. Lidé na výstavě mohou nahlédnout i do korespondence, v níž se autorky zpovídají z toho, čemu čelí. Další důležité téma je otázka honoráře za odvedenou práci,« prozradila kurátorka výstavy v rajhradském památníku Andrea Procházková.

Nejstarší spisovatelkou na výstavě je Marie von Ebner-Eschenbach (1830–1916). Napsala desítky titulů v němčině, některé později vyšly i česky a v roce 1911 byla nominovaná na Nobelovu cenu za literaturu. »Ačkoli byla šlechtična, musela si všechno vyvzdorovat. Byla ale vytrvalá. Ve vzpomínkách na dětství se svěřila, že touze psát nedokázala odolat,« přiblížila kurátorka.

5

Naopak jedna z nejmladších autorek, o níž se lidé na výstavě dozvědí, je právě Květa Legátová (1919–2012), autorka Želar. Za tento titul dostala v roce 2002 Státní cenu za literaturu. »Nejslavnější kniha Květy Legátové, vlastním jménem Věry Hofmanové, ležela desítky let v šuplíku. Výstava představuje ale také další, méně známá díla spisovatelky, například její rozhlasové hry,« doplnila Procházková.

Tvůrci nové výstavy Napsala jsem knihu. Spisovatelky v literárních dějinách Moravy od Marie von Ebner-Eschenbach po Věru Sládkovou si pro zařazení té které autorky stanovili více kritérií. Klíčem k výběru byl vztah spisovatelek k Moravě – buď se zde narodily, nebo se sem přistěhovaly, ale především se tato zkušenost projevila v jejich tvorbě. Všechny spisovatelky se narodily mezi lety 1830 a 1930 a jejichž tvorba je již uzavřená.

(vž)

FOTO – Muzeum Brněnska

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.