Chodské slavnosti v Domažlicích

od redakce

V jedné chodské písničce se zpívá, že »Domažlice sú pěkný městečko, je tam pivovár, dobrý pívečko«. A nejen o tom se mohli přesvědčit návštěvníci o letošním druhém srpnovém víkendu. Domažlice žily Chodskými slavnostmi a Vavřineckou poutí. Na jejich 69. ročník se přijelo podívat nespočetné množství lidí (odhadem několik desítek tisíc).

Někteří přijeli jen tak se podívat, jiní ze zvědavosti, další chtěli být opět ve víru nádherné chodské tradice. Lákaly je krásné vyšívané chodské kroje, proslavené dudácké muziky, chodské koláče zdobené povidly, mákem a tvarohem, staročeský jarmark, pestrá chodská keramika, nezaměnitelné chodské nářečí.

Hlavní kulturní program čítal na 25 pořadů a konal se v historickém centru města na dvou pódiích – u Dolní brány a v zahradě pod Chodským hradem. Bylo se na co dívat, bylo co obdivovat. Představily se domažlické dudácké kapely, žákovské muziky a soubory, folklorní soubory z nedalekého Mrákova, Postřekova, Klenčí pod Čerchovem. Vystoupily dechové hudby a také hosté z Čech a Moravy.

Výjimečné bylo sobotní odpolední vystoupení Konrádyho dudácké muziky ve zcela zaplněné zahradě pod Chodským hradem. Pro široké publikum si kapela připravila pořad Mjiluvat ha pivo pít, to znamená dlúho žít. Na jednom pódiu se představily čtyři generace hudebníků z rodiny věhlasného dudáka Antonína Konrádyho, který nedávno oslavil 92 let a je též vtipným vypravěčem chodských poudaček.

Také se uskutečnila svatovavřinecká pouť ke kostelíku na nedaleké Veselé hoře – Vavřenečku. Chodové tam přicházejí v chodských krojích.

Pravdou je, že letošní Chodské slavnosti také zpestřovali rockeři, a zvláště techno muzika – až do dvou hodin v noci se realizovali v centru města. Místním ani návštěvníkům slavností to moc po chuti nebylo. Ale na chodské dudáky a krásné chodské písničky jsou přece jen krátcí.

Ladislav LUDVÍK

FOTO – autor

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.