Podoby hudby otevřely festival národnostních menšin

od redakce

Koncert Podoby hudby v podání umělců národnostních menšin, žijících a organizovaných v zájmových spolcích v Jihomoravském kraji, otevřel v pátek 9. září v brněnské konzervatoři 15. ročník festivalu jihomoravských diaspor Babylonfest.

Do 17. září se účastníci festivalu utkají mj. v bowlingu nebo představí svoji literární práci v pásmu Žijí mezi námi. V parku Lužánky budou sázet symbolické národní stromy, porovnají své znalosti v pub-kvízu či hudebně literární dílnu uplatní v Muzeu romské kultury. Festival uzavřou společenským večerem v paláci vietnamské menšiny.

Houslový virtuoz Mário Žiga z východního Slovenska.

Koncert Podoby hudby uvedla řecká menšina např. cyklem Tři novořecké básně op. 60 od Antonín Dvořáka. Slovenská menšina se ujala Balady č. 1 od Fryderyka Chopina. Student hry na hoboj 4. ročníku konzervatoře Arseny Menkov reprezentoval běloruskou diasporu. Naopak ruskou národnostní komunitu zastoupil student pedagogiky Vojtěch Antoš brilantní hrou na mistrovský klavír, který před roky koupilo město Brno konzervatoři za pět milionů korun. Antoš zahrál Šostakovičův Vals a Minkovy Letnije doždi.

Slovenská menšina pokračovala koncertováním na lesní roh vystoupením konzervatoristy 4. ročníku Juraje Záhradníčka a také dílem Osm tanců z řeckých ostrovů pro dva klavíry. Romskou menšinu excelentně zastoupil temperamentní hrou na housle student 3. ročníku brněnské konzervatoře Mário Žiga z východního Slovenska. Německou menšinu reprezentoval rakouský operní pěvec, barytonista Martino Hammerle-Bartolotti s komorním orchestrem a tyrolským repertoárem. Svůj výstup uzavřel alpskou »hymnou« Das Lied der Berge.

(vž)

FOTO – Václav ŽALUD

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.