Výzkum hrobu královny Elišky Rejčky

od redakce

Unikátní výstavu věnovanou české královně Elišce Rejčce, též Alžbětě Rejčce (1286-1335; dcera Přemysla II. Velkopolského, druhá manželka Václava II. a Rudolfa Habsburského), chystá Muzeum města Brna. A to při příležitosti letošního 700. výročí založení klášteru cisterciaček na Starém Brně, který založila a kde byla uložena k poslednímu odpočinku.

Život Elišky Rejčky je opředen tajemstvím, a stejně tak i hrob, ve kterém je uložena. Nedaleko od jejího hrobu byl v té době již šest let pohřben její přítel, mocný a bohatý šlechtic Jindřich z Lipé. Místo odpočinku této dvojice nebylo samozřejmě zvoleno náhodně. Hrob zakladatelky kláštera byl následně odkryt v roce 1762, kdy během úřadu poslední abatyše Antonie von Ulrici se děla rozsáhlá rekonstrukce kostela.

O dvacet let později byl konvent cisterciaček rozpuštěn a do areálu Starobrněnského kláštera byli uvedeni augustiniáni od Svatého Tomáše. Během 18. a 19. století se uskutečnila řada stavebních úprav opatství, až roku 1903 přišla na řadu i rekonstrukce podlahy baziliky Panny Marie. Hrobka Elišky Rejčky byla znovu odhalena a na její paměť byla do nové dlažby chrámu v místě pohřbu vložena dlaždice se symbolem písmene E.

Dobové vyobrazení Elišky Rejčky.

Ani jedna pietní akce nebyla kresebně dokumentována, dochovaly se pouze jejich stručné komentáře. Oprávněně se tedy můžeme ptát, jestli je dlaždice označená královniným jménem skutečně na správném místě. A jak velká byla hrobka Elišky Rejčky? Případně je-li v silách archeologů identifikovat hrob Jindřicha z Lipé? V 21. století je možné na zmíněné otázky odpovědět neinvazivními metodami, které nenaruší věčný spánek zemřelých.

Terénní badatelé v praxi používají geofyzikální měření, které pomocí specializovaných přístrojů dokáže odhalit, co je skryto v podzemí. V roce 2023, kdy si připomínáme 700. výročí založení kláštera, se podařilo podpovrchový průzkum lodi baziliky realizovat. V březnu byla první etapa měření a v druhém dubnovém týdnu se dělala druhá část výzkumu.

O výsledky se postaral geofyzikální tým ÚAM FF MU, archeologové a historici z Muzea města Brna i zástupci opatství augustiniánů. Představen bude též program dalších akcí k připomenutí výročí Elišky Rejčky v tomto jubilejním roce včetně unikátní výstavy zmizelých rukopisů, které nechala Eliška Rejčka zhotovit. Expozici chystá Muzeum města Brna na hradě Špilberku.

(vž)

FOTO – archiv autora

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.