Pozor na nekvalitní zmrzliny i nápoje

od redakce

Koupě kopečkové zmrzliny, či osvěžujícího nápoje s ledem může být v některých provozovnách hazardem se zdravím. Kontroly Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) letos odhalily mimořádně vysoké podíly nevyhovujících zmrzlin a ledů do nápojů. V období do 15. srpna nevyhovělo 56 procent vzorků zmrzlin a 75 procent vzorků ledů do nápojů, výsledky kontrol jsou tak nejhorší za posledních šest let. Inspekce to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Výsledky nevypovídají o situaci na celém trhu, protože se kontrolují hlavně problematické provozovny, přesto jsou alarmující.

Minulý rok nevyhovělo při kontrolách inspekce 48,3 procenta vzorků zmrzlin, předloni 51 procent. Ze vzorků ledů loni nevyhovělo 68,6 procenta, v roce 2020 51 procent.

Podle inspekce výsledky průběžných kontrol ukázaly, že velká část provozovatelů nedodržuje předepsané postupy pro výrobu kopečkových a točených zmrzlin a ledů do nápojů. Oproti minulým sezónám velká část vzorků nesplnila zejména limity pro přítomnost bakterií, potraviny pak představují riziko pro zdraví spotřebitelů.

Inspektoři letos hodnotili 109 vzorků točených a kopečkových zmrzlin, hygienické limity nesplnilo 61 vzorků. Ve vzorcích zmrzlin testy odhalily nadlimitní počty kolonií bakterií Enterobacteriaceae. Mezi nevyhovujícími vzorky zmrzliny převládala vanilková příchuť. »Za hlavní příčinu nevyhovujících výsledků lze považovat nedodržení hygieny výroby, nedostatečnou sanitaci zařízení a nedodržení výrobního postupu při přípravě zmrzliny,« uvedla inspekce.

Jednou z příčin nevyhovující kvality zmrzlin může podle inspekce být také nedostatečné proškolení personálu nebo praxe, kdy provozovatelé nelikvidují neprodanou zmrzlinu na konci dne a vrací ji následující den do stroje. To může vést k přenosu bakterií ze zařízení na zmrzlinu.

Kvalitu ledů do nápojů inspektoři hodnotili u 65 vzorků, nevyhovělo 49. Sleduje se například výskyt bakterie Escherichia coli a dalších. Za hlavní příčinu nevyhovujících zjištění lze podle inspekce označit podcenění hygienické praxe při výrobě ledu a pravidelné dezinfekce výrobníků.

Mluvčí inspekce Pavel Kopřiva uvedl, že v případě porušení předpisů a méně závažného provinění, které není zjištěné opakovaně, hrozí provozovateli sankce v řádu desítek tisíc. V případě zjištění závažného mikrobiologického charakteru nebo opakovaném porušení předpisů může být sankce i v řádu stovek tisíc korun.

Mluvčí doporučil, aby lidé mimo jiné věnovali pozornost přední části provozoven. »Stav přední části je vždy významným indikátorem toho, jak to vypadá vzadu, kam oko spotřebitele nedohlédne,« doplnil.

(čtk)

Přečtěte si další články

8 komentáře

fronda 18/08/2022 - 23:04

Nejjistější je všechno převařit… ;)

Rudý vítr 18/08/2022 - 04:53

Za komunistů by se to nestalo,byla taková přísná kontrola potravin že teď by větší část potravin neprošla…

Eva L 17/08/2022 - 20:56

Přátelé, přidávám svůj domácí recept
Melounový nanuk s mátou
Na cca 4 porce:

250 g dužiny vodního melounu bez pecek
5 velkých lístků čerstvé máty
1 lžička čerstvě nastrouhané kůry z limety
40 g krupicového cukru
80 ml vody

Nejprve si připravíme cukrový sirup. V rendlíku si svaříme vodu s cukrem zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Poté zesílíme výkon na maximum a svaříme pár minut hustý sirup. Odstavíme z plotýnky a necháme vychladnout. Meloun zbavíme pecek, pokud nějaké má, a rozmixujeme s vychlazeným sirupem. Mátu nakrájíme najemno, z omyté limety ostrouháme kůru a oboje přidáme do směsi a krátce promixujeme. Směs plníme do formiček, přidáme dřívka a necháme přes noc zmrazit.

Ivana 17/08/2022 - 23:30

Ty kalhotky jsou nechutné. A ještě lněné

Eva L 18/08/2022 - 06:30

Vás to ještě příteli baví? Já bych ocenila, kdybyste používal svůj nick, nic proti domácí zmrzlině, tentokrát mě váš komentářík pobavil.

Fanda 18/08/2022 - 16:32

Přeji dobrou chuť 🍉🍭.
Škoda že je po jahodách 🍓.
A nic sprostého

SPOLU 18/08/2022 - 16:34

A třešních 🍒. Nadobro

těžké rozhodování 17/08/2022 - 15:59

Čechům je to šumafuk, ti sežerou vše stylem prdel si to přebere 🙂

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.