Na koalici se valí protesty vydavatelů

od redakce

Mezinárodní protesty proti záměru pětikoaliční vlády zvýšit DPH na tiskoviny pokračují. Evropská rada vydavatelů (European Publishers Council) se 26. května obrátila dopisem na premiéra Petra Fialu s žádostí o přehodnocení návrhu vlády zvýšit v rámci ozdravění státních financí sazbu DPH za prodej novin ze současných 10 % na 21 %.

Evropská rada vydavatelů (EPC) reprezentuje vrcholové řídící pracovníky z mediálních společností a jejími členy jsou předsedové představenstev a generální ředitelé předních evropských mediálních domů, které se aktivně podílejí na tvorbě multimediálního obsahu v EU.

V dopise podepsaném výkonnou ředitelkou Angelou Mills Wade se kromě dalších argumentů uvádí: »Zvýšení sazby DPH jednoznačně poškodí vydavatele tisku i jeho čtenáře a v dlouhodobém horizontu i celou společnost. Povede mimo jiné k dalšímu zdražení tisku, poklesu jeho prodeje, a tím i k omezení dostupnosti kvalitních, důvěryhodných a profesionálně zpracovaných informací. Tím se uvolní prostor pro šíření dezinformací. To jsou jistě důsledky, které si vláda ČR nepřeje.«

Jak kabinet zareaguje?

EPC proto vyzývá vládu ČR, aby v návrhu provedla změnu a přeřadila tiskové publikace společně s knihami do nulové sazby DPH. Připomeňme, že Evropská rada vydavatelů od roku 1991 komunikuje s evropskými zákonodárci o otázkách, které ovlivňují zdraví a životaschopnost novinářsky orientovaných médií a vydavatelských společností v Evropské unii, které prosazují svobodu projevu, rozmanitost médií a demokratickou diskuzi.

Již 18. května apelovaly na českou vládu také nejvýznamnější evropská asociace vydavatelů novin ENPA (European Newspaper Publishers Association) a evropská asociace vydavatelů časopisů EMMA (European Magazin and Media Association), které zastupují národní asociace vydavatelů ve většině členských států Evropské unie.

Následně se 24. května připojila Světová asociace vydavatelů zpráv WAN IFRA (World Association of News Publishers), která sdružuje 60 vydavatelských národních asociací a jednotlivé vydavatele reprezentující celkem 18 000 vydávaných titulů tiskových publikací ve 120 zemích světa.

Přidali se Portugalci

Portugalská asociace vydavatelů novin (API – Associacao Portuguesa de Imprensa) se vydala ve stopách ostatních evropských a světových asociací. Ve svém otevřeném dopise považuje návrh vlády ČR z celé řady důvodů za zavádějící a v rozporu se současným trendem a vývojem v ostatních členských státech Evropské unie.

Portugalská vláda pomáhá vydavatelům tiskových publikací v době, kdy tito čelí více než dvojnásobnému nárůstu cen tiskového papíru a dalšímu růstu výrobních nákladů a dalších cen vstupů. V době, kdy jsou dezinformace obrovským problémem, kterému demokracie čelí, jsou tiskové publikace tím, co by mohlo hrát důležitou roli v boji proti nim.

»Proto se ptáme, zda by měla přijímat Česká republika tyto nové zvýšené sazby DPH, když vidíme, že v celé EU členské státy uplatňují 0% nebo 5% sazby DPH na tiskové publikace, aby udržely tento demokratický pilíř při životě. My si to tedy nemyslíme,« uvedl předseda představenstva API João Palmeiro.

(wer)

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.