Energetické úspory pro města a obce

od redakce

Jihomoravští starostové debatovali v Brně na toto téma u tzv. kulatého stolu. Už proto, že debatovali i o předpokladu, že do několika let se může vyrábět v ČR méně elektřiny, než kolik jí bude naše země potřebovat. Šéfové radnic se proto radili, jak v budoucnu udržet dostatek elektřiny bez zhoršeného vlivu na životní prostředí.

V současnosti je v kurzu budovat masivní fotovoltaiku. Po odstřihnutí se od dodávek zemního plynu a ropy z Ruska ale trvá administrativa vyřízení stavby větrné elektrárny v ČR sedm až deset let. Je nezbytné tento proces zrychlit a zjednodušit. Už po několikáté v minulých desetiletích se opět prověřuje, kde to v ČR nejvíce fouká. Zatím nehotové a nevydané jsou víceoborové Energetické směrnice, jejichž sestavování má zpoždění. Týkají se elektřiny ze slunce i z větru, výroby vodíku, výroby biometanu či agrovoltaiky pro pěstírny ve sklenících, vytápění hospodářských hal atd. Na přetřesu jsou formy čerpání sdílené energie, jako že když prodávám proud z vlastního zařízení do energetické sít ČR, pak ho mohu se slevou odebírat třeba na chatě či k dobití autobaterie na cestách.

Zajímavé řešení představila společnost Veolia ČR, která zásobuje 270 000 domácností v ČR teplem a teplou vodou. U klientů investuje ze svého do energetických služeb se zárukou úspor. Náklady investic smazává z přínosu úsporného provozu klientovy nemovitosti např. škol v Praze, Olomouci a jinde. Popsal je Radim Hanzel z Veolie. Problém je v tom, jak uplatnit úsporná řešení v památkové zóně měst, kde např. nejde zakomponovat fotovoltaiku do renesance či baroka, stejně jako udržet panorama památek při jejich zateplení, moderním úsporném osvětlení ap.

70 procent budov JmK energetické hodnocení D

Náměstek jihomoravského hejtmana Lukáš Dubec uvedl, že asi 70 procent budov v majetku kraje má energetické hodnocení kategorie D a horší. Odborníci pracují na zlepšení stavu zateplením fasád, výměnou oken, pokrytí střech panely pro jímání sluneční energie k výrobě elektrického proudu nebo ohřevu užitkové vody, zavádějí tam rekuperaci tepla, tepelná čerpadla energie ze země. K tomu krajská organizace CEJIZA (tj. Centrální jihomoravské zásobování) hromadně nakupuje energie za množstevní a sezónní slevy společně pro stovky objektů v majetku kraje. Jako velký hráč na trhu vyjednává u dodavatelů ceny nesrovnatelné s individuálními a malými odběrateli. V jiných krajích ČR tento výhodný postup zatím nemají.

S účastníky jednání v Brně se on-line spojil i ministr životního prostředí ČR Petr Hladík. Zdůraznil, že kdyby byly všechny budovy v ČR zatepleny a používaly současné nejlepší energetické technologie, pak by spotřeba všech energií v ČR poklesla přibližně na polovinu současného stavu. Je to obrovský potenciál, do kterého směřují všechny dotační energetické tituly.

(vž)

Přečtěte si další články

1 komentář

Cesarengaf 29/04/2023 - 16:03

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.