Světové ceny potravin v srpnu pátý měsíc po sobě klesly, jejich index se tak ještě více vzdálil rekordu ze začátku roku. Obnovení vývozu obilí z ukrajinských přístavů navíc přispělo ke zlepšení vyhlídek na zásobování.
Souhrnný index, který sleduje ceny obilovin, rostlinných olejů, mléčných výrobků, masa a cukru na mezinárodních trzích, se snížil na 138 bodů ze 140,7 bodu v červenci, uvedla Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO). Ve srovnání s loňským srpnem je však index o 7,9 procenta vyšší. Index cen obilovin se v srpnu meziměsíčně snížil o 1,4 procenta. Mělo na to vliv opětovné otevření ukrajinských přístavů v Černém moři po diplomatické dohodě a příznivé vyhlídky na sklizeň pšenice v Severní Americe a Rusku. Ceny kukuřice ale vzrostly o 1,5 procenta, protože horké a suché počasí snížilo vyhlídky produkce v Evropě a ve Spojených státech.
Klesly také dílčí indexy cen rostlinných olejů, cukru, mléčných výrobků a masa. Důvodem je částečně zlepšení dodávek. FAO současně snížila výhled odhadu produkce obilovin v letošním roce na 2,774 miliardy tun z červencových 2,792 miliardy tun. To je o 1,4 procenta méně, než odhadovaná produkce na loňský rok. V EU se očekává pokles výnosů pod pětiletý průměr o 16 procent. FAO také očekává, že spotřeba obilovin v roce 2022/2023 převýší produkci, což povede k předpokládanému poklesu světových zásob proti roku 2021/2022 o 2,1 procenta na 845 milionů tun.
(red)
15 komentáře
Sledujte @neCT24
Česká republika se stala zemí kde zítra bude hůř než včera.
Sledujte @neCT24
!! Světlana Witowská končí v České televizi !!!
Novinky – dnes 17:22
Po pětadvaceti letech končí v České televizi moderátorka Světlana Witowská. Veřejnoprávní televize to oznámila na Twitteru.
Vidíš. Nám je Hořenová a Konečníková u prdele
zřejmě mongoloidní typ, že
Blonďaté koště?
zhasni mopede
Pohankova kase dietni recept,
je jedno z nejvíce „ruských“jídel, neobvyklé pro evropskou nebo asijskou kuchyni.
Jedno krajní řešení je zalít pohanku vroucí vodou a nechat 4 hodiny nebo přes noc nabobtnat.
Druhé krajní řešení je vařit ji kolem 15 minut, za tu dobu bezpečně změkne.
Podávejte s kysaným zelím, případně s kyselou okurkou, sypte bylinkami.
Možná si teď mumláte dámy pod depilované chloupky, že jste už pohanku ochutnali a že se k ní nejspíš vracet nehodláte.
Drahá Evo, jak jinak, než opět skvělé recepty! Hned (tedy dnes) bude pohanka
Ssem zježený jako Ježura americká
Proč čůráme žlutě?
Za naší vlády by byly všechny dny štědré.
To prostě je bez diskuze.
Mrzni, mrzni, vlčí chvoste.
Jak je to možné? Komunisti do čela abychom se z té demokracie vzpamatovali.Cest práci soudruzi ❤️
.
Komentáře jsou uzavřeny.