Jiskřivá konverzační komedie Hvězda v pasti

od redakce

Chytrou a jiskřivou konverzační komedii Hvězda v pasti od miláčka londýnského publika či klasika anglické komedie 20. a 30. let minulého století Noëla Cowarda uvedou v české premiéře na aprílovou sobotu a na květnou neděli 2. dubna herci Činoherní scény Městského divadla v Brně.

Roli ústřední postavy, obdivovaného a obletovaného herce, sukničkáře Garry Essendina si napsal Coward tzv. na tělo pro sebe. Žádnou z jeho her městské divadlo dosud nikdy neuvádělo. Hvězdu v pasti napsal v roce 1939, na jeviště se dostala až v roce 1942. Coward se mezitím zapojil do válečné mašinérie, vedl úřad britské propagandy v Paříži a pak pracoval pro britskou tajnou zpravodajskou službu. Následně v divadelní roli Garryho exceloval dalších 20 let.

Duch idylické předválečné Anglie zazní v překladu Pavla Dominika. Překladatel ji kdysi dávno a neúspěšně nabízel třem divadlům. Až nyní, po zrevidování a seškrtání textu, aby dílo znělo skvěle aktuálně a trvalo v časové délce únosné pro českého diváka, si ho aktéři inscenace chválí. Např.: »Je to dobře přeložené, člověk si to párkrát přečte a text si zapamatuje. V řadě detailů hra odráží skutečný chod domácnosti. Přitom i herečky vystupují v inscenaci inteligentně a vědí, co chtějí. Dle klasika, postavy jsou příliš chytré na to, aby mohly být věrohodné. Jako herec musím diváky bonmotem překvapit, než diváci přijdou na to, že je to blbost. Písně k tomu složil Robin Schenk na Cowardovy texty,« zaznělo mezi aktéry této inscenace.

Režii tohoto představení má Mikoláš Tyc, na scéně Davida Janoška, v kostýmech Alexandry Gruskové, s hudbou Robina Schenka a v dramaturgii Jana Šotkovského. Ústřední roli Garryho Essendina obsadil Igor Ondříček, kterého doplní Ivana Vaňková (Monica Reedová), Evelína Studénková (Liz Essendinová), Andrea Zelová (Johanna Lyplattová), Alžběta Janíčková (Daphne Stillingtonová), Lenka Janíková (slečna Eriksonová), Jana Musilová (Lady Saltburnová), Jan Brožek (Roland Maule), Jakub Przebinda (Fred), Jiří Mach (Henry Lyplatt) a Jan Valeš (Morris Dixon).

(vž)

FOTO – MDB

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.