Malý princ a jeho liška ožili v Moravském zemském muzeu

od redakce

V Moravském zemském muzeu v Brně začala interaktivní výstava Malý princ Elišky Podzimkové a výstava umělecké sklářky Alice Dostálové Planetami Malého prince. Potrvají do 5. března 2023.

Obohatila ji výtvarná dílna pro rodiny s dětmi. V programu bude přítomna i autorka vystavených sklářských předmětů Alice Dostálová. Účastníky seznámí s historií skla, s výrobními postupy a ukázkou, jak sklářské předměty vznikají. Účastníci si za poplatek mohou vyrobit vlastního korálkového Malého prince, stříbrnou perličkovou hvězdičku nebo si ozdobit skleněnou kouli a užít si další zábavu. Návštěvníky potěší krása skla a pohádkového příběhu Antoina de Saint-Exupéryho, a zažijí tak kouzelný svět Malého prince.

Výstava umožňuje návštěvníkům zažít legendární knihu Saint-Exupéryho v interaktivní instalaci s rozšířenou realitou. Autorka vytvořila tajuplný fantazijní prostor – nad hlavami září obří Měsíc a pod nohama se plazí jazyky voňavé mlhy. Díky aplikaci Artivive, kterou si může kdokoliv zdarma nainstalovat do tabletu či mobilu, se na zde vystavených obrazech odehrává známý příběh.

Součástí výstavy jsou interaktivní stanoviště z mechu nebo lávových kamenů, která navozují atmosféru skutečného Islandu. Malé děti se tu mohou prohánět na dřevěném odrážedle ve tvaru lišky – přičemž smát se nahlas je dovoleno. Autorka si navíc připravila nové kreativní stanoviště, které má v Brně premiéru.

Planety Malého pince od umělecké sklářky Alice Dostálové.

K výročí Dětského muzea se chystá Noc v muzeu

V rámci oslav se dětem nabízí zážitek ve formě speciálního programu výstavy Malý princ včetně možnosti strávit noc v budově muzea. Děti, které navštíví jednu či více akcí Dětského muzea (workshopy a doprovodné programy k výstavám) nebo navštíví jakoukoliv výstavu či expozici ve všech objektech MZM si mohou na pokladnách vyzvednout speciální kartu s okénky, do které postupně sbírají razítka (1 razítko = 1 návštěva muzea). Držitelé karet se stávají účastníky soutěže, jejíž cílem je strávit noc v sobotu 26. listopadu v muzeu či vyhrát jiné ceny.

Už tuto sobotu 19. listopadu se uskuteční Noc divadel. Rekrut, Stařec a Stařena. Obří loutky z divadla Radost se představí ve foyeru Paláce šlechtičen o Noci divadel, a stanou se tak první zastávkou na cestě expozicí loutkářského umění. V herně v prvním patře na návštěvníky čeká tým nadšenců divadelního oddělení Moravského zemského muzea s programem o loutkařině. Akce je zdarma od 17 do 21 hodin.

Také dětské Divadlo Radost nabízí speciální program Noci divadel – prohlídku tohoto kulturního stánku od sklepa po střechu. K tomu písničky, ukázky představení, kostýmovaní průvodci, »výslech« zvukařů, osvětlovačů i dalších profesí. Vchod do divadla je z ulice Cejl od 17 do 21 hodin. Návštěvy ve skupinách 25 osob budou vpuštěny každých 15 minut. Rezervace jsou možné na: charvat@divadlo-radost.cz.

(vž)

FOTO – Václav ŽALUD

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.