Vychází »Bible Elánu«. Za 34 400 korun!

od redakce

Ne, neděláme si z vás legraci, na trhu v České republice bude ještě před Vánocemi limitovaná edice 222 kusů česky psané publikace Elán v dárkovém pouzdře za 34 400 korun. Pravda, součástí balíčku bude i celá další sada hodnotných vnitřních darů, ale i tak cena řadovému smrtelníkovi vyrazí dech. Proto jde také o limitovanou edici. My obyčejní lidé vyplázneme »jen« 1954 korun…

Pokud se totiž rozhodneme mít knihu vydávanou k 55. narozeninám legendární česko-slovenské pop-rockové kapely Elán doma, máme možnost koupit si ji od 20. listopadu ve všech předních českých knihkupectvích právě za necelé dvě tisícovky. Cena 1954 Kč byla stanovena tak, aby kopírovala rok narození frontmana Elánu Jožo Ráže, který příští rok oslaví sedmdesátiny.

Snobárna? Ano i ne!

Že vám to celé přijde tak trochu jako snobárna? No, ta první varianta částečně možná. Ale když zvážíte, kolik stála bichle o Karlu Gottovi, tak velký rozdíl za onu druhou, »lidovkovou«, osamocenou publikaci už to zase není. Kniha má 440 stran a je plná všech cenných údajů z 55leté historie formace, jsou v ní noty, texty písní, přebaly všech alb, neopakovatelné historické fotografie – prostě vše, nač si vzpomenete. Jako vánoční dárek pro elánofily ideální. Už si pak nemusíte dělat starosti s dalšími dárky – tohle milovník Joža, Vaša a Jana bude považovat za dostatečnou »svátost«. No a nakupte dnes vánoční dárky pod »dva litry« na osobu…

V úterý 7. listopadu (že by náhoda – zvážíme-li, že Jožo Ráž o sobě rád prohlašoval, že se cítí být komunistou?) se ve »slavičích« prostorách Hotelu Ambassador na Václavském náměstí v Praze (právě tady se totiž dříve konaly VIP večírky po vyhlašování Českých slavíků, takže zbylí Eláni tu rozhodně nebyli poprvé) konal slavnostní křest výpravné knihy Elán o nejúspěšnější československé skupině všech dob. Hlavními kmotry pak byli textař a spisovatel Ladislav Vostárek a v neposlední řadě česká hokejová ikona Jaromír Jágr, velký fanoušek Elánů, který hrával v dresu s památným číslem 68, tedy číslem roku, v němž v minulém století dráha Elánu alias »zrození legendy« započalo.

Komu by se nelíbili

Právě Jaromír před samotným křtem trefně glosoval, že nikdy neslyšel nikoho, kdo by řekl, že se mu Eláni a jejich hudba nelíbí. A to je pravda pravdoucí. Melodická muzika slovenských bardů se totiž dostala dříve či později pod kůži každému – i těm, kteří nebyli prvoplánovými rockovými nadšenci.

Na křtu »Bible Elánu«, jak byla i na křtu označena, nechyběla autorka knihy, novinářka a spisovatelka Marcela Titzlová, manažeři Elánu zpřed i zpoza řeky Moravy, ale samozřejmě ani hlavy obou vydavatelství, která se o tento bezmála dva roky chystaný projekt postarala. Chyběl jediný člověk. Skladatel Elánu Vašo Patejdl, který tuto sestavu proslavil hned po Jožo Rážovi nejvíc. Zesnul letos v srpnu ve věku 68 let pro krátké těžké nemoci, takže nám v Ambassadoru musela stačit jeho neobsazená židle, fotografie a u ní zapálená svíčka. Vašovu fotku pak při křtu samotném Jano Baláž sympaticky vzal k sobě, aby u polévání nejdražšího pouzdra posledních let čtyřicetistupňovou irskou whisky nechyběla. Fenomén Patejdl totiž na vzniku knihy po celou dobu usilovně spolupracoval.

Co je ve hře

Třicetitisícový komplet obsahuje exkluzivní, ručně číslovanou knihu v ozdobném luxusním pouzdře, rozměr publikace je 37×40 cm, dále VIP EXPERIENCE vstupenku do první řady a s rautem na chystaný koncert Elán 70 v pražské O2 areně v hodnotě 9599 Kč. K tomu pak poukázku s padesátiprocentní slevou na další takovou vstupenku na koncert, který proběhne příští rok, potom DVD koncertu 50 roků Elánu (speciální neprodejná edice koncertu z roku 2018 vytvořená exkluzivně pro tuto knihu), speciálně neprodejné vydání knihy Texty písní od Borise Filana, certifikát originality a bílé rukavičky, bez nichž by žádný fajnšmekr listovat Biblí Elánu ani neměl… Každý výtisk je ručně číslovaný kaligrafem.

Na Slovensku vyjde zmiňovaného VIP pouzdra mapujícího více než půlstoletou existenci legendární formace přesně 333 kusů, takže jednou z toho opravdu může být i pořádný sběratelský kousek.

Roman JANOUCH

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.