Ekonomická krize přinese další polarizaci politické scény

od redakce

Aktuální ekonomická krize s největší pravděpodobností přinese další polarizaci české politické scény, kterou lze sledovat od loňských parlamentních voleb. Většině lidí se výrazně zhorší finanční situace, přitom celkový stav ekonomiky i svou vlastní individuální ekonomickou situaci lidé většinou přičítají vládám.

Té současné přitom nijak nepomáhá fakt, že její reálné možnosti, jak ovlivnit inflaci nebo cenu energií jsou velmi omezené, řeklpolitolog z Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (SYRI) v Brně Vlastimil Havlík (na snímku).Politizace uvedených témat se projevila také při sobotní (3. září) protivládní demonstraci v Praze.

Hlavní témata posledních měsíců, jako jsou válka na Ukrajině, rostoucí ceny energií a inflace, tak trochu nutí dominantně pravicovou vládu dělat kroky, které známe spíše od levice, což může vyvolat pnutí uvnitř vládních stran. »Zhoršení ekonomické situace většiny lidí pravděpodobně přinese pokles důvěry ve vládní strany, možná i větší sociální nepokoje a může vést k posílení v současnosti opozičních stran,« uvedl Havlík s tím, že aktuální hlavní témata českého předsednictví výrazně posilují v posledních volbách oslabený konflikt mezi pravicovou a levicovou politikou a kladou důraz na ekonomická témata.

Vědci SYRI analyzovali polarizaci na české politické scéně od loňských parlamentních voleb do současnosti. Loňské vítězství Spolu a PirStan bylo podle vědců založené na antipopulistické kampani, která byla v podstatě logickou reakcí na ANO a také SPD. »Taková kampaň ale přináší ze své podstaty rizika. Kampaň vítězů voleb byla založená jednak na negativitě a jednak na vysoce moralistním a svým důsledkem nesmiřitelném apelu, a podobně jako populismus tak přispívá k polarizaci,« uvedl Havlík, který společně s kolegyní Alenou Kluknavskou analyzoval českou politickou scénu v článku pro prestižní časopis Journal of Common Market Studies.

Spory uvnitř koalice a zklamání voličů

Vědci upozorňují mj. na to, že vítězná koalice sice tvrdila, že přináší slušnou a čestnou politiku, ale do pozadí ustoupila věcná řešení. »To může přinést zklamání voličů ze dvou důvodů. Politika sama o sobě není svět slušnosti a čestnosti, ale boj o moc, pragmatické řešení sporů, je plná kompromisů. Čili tento morální apel může být těžké naplnit. Za druhé se moc nedebatovalo o věcných řešeních témat, jako jsou daně, důchody, doprava, životní prostředí nebo práva sexuálních menšin,« uvedl Havlík. Tento fakt podle něj znamená, že postupně se projevující postoje jednotlivých stran mohou být »překvapeními« pro voliče obou koalic a také vyvolávat spory uvnitř vládní koalice.

Další vývoj podle vědců bude záležet na externích faktorech, jako je obrovský skok růstu cen energií v posledních dnech – tedy na tom, jak si vláda s tímto problémem poradí a jak příležitosti využije opozice. »Očekávám výrazné oživení významu ekonomických témat a posílení polarizace kolem nich. Je to hodně velká příležitost pro ANO, které si sice nevedlo moc dobře během pandemie, ale díky předchozímu makroekonomickému růstu a hodně silné redistributivní politice může být vnímáno nemalou částí voličů jako kompetentní alternativa vůči vládě. Ostatně do této role  se už snaží dostat pomocí kampaně Za Babiše bylo líp,« uvedl Havlík.

Politolog: ANO přebírá voliče levice

Podle něj ANO přebírá v současné době voličskou základnu sociální demokracie a KSČM a vystupuje jako obhájce levicových voličů. Hnutí nyní volí spíše starší lidé a ti, kteří se mají ekonomicky hůře a očekávají silnou roli státu. V českém prostředí, které je typické odporem k tradičním stranám, se podle vědce otevřel prostor pro tzv. středový populismus, který je typický absencí jasnější ideologické orientace, kterou nahrazuje důraz na zdánlivě nepolitická nebo nestranická řešení. »Takto uspěl Babiš s příběhem nepolitického manažera, který zefektivní fungování státu a nahradí zkorumpovaný svět politických stran,« uvedl Havlík s tím, že rétorika ANO se postupem času posouvá a trochu přibližuje příběhu levicové strany Směr na Slovensku.

Jak se bude situace vyvíjet dál, ukážou až další měsíce a roky. Vládnoucí koalici podle Havlíka nahrává fakt, že další parlamentní volby jsou až za tři roky.

(vž)

FOTO – archiv autora

Přečtěte si další články

30 komentáře

говорит Путин 08/09/2022 - 06:02
Pražské Palermo 08/09/2022 - 05:40

Policie tvrdí, že organizovaná skupina 11 obviněných systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Do skupiny patřil i Hlubuček, hlavou skupiny byl podle kriminalistů zlínský podnikatel a lobbista Michal Redl, oba skončili ve vazbě. Kvůli kontaktům s Redlem dnes oznámil rezignaci ministr školství a místopředseda STAN Petr Gazdík. “Ministr byl přichycen při činu, neměl na výběr,” komentoval Gazdíkův krok Havlíček. Hnutí STAN je podle něj nedůvěryhodné a “prošpikované mafiánskými praktikami”.

Ve vládě by podle něj měli skončit všichni jeho členové včetně šéfa STAN, vicepremiéra a ministra vnitra Víta Rakušana.

Drogy a sexuální orgie:

K největší přestřelce došlo mezi Havlíčkem a primátorem Hřibem. Ten místopředsedovi ANO v rozhohněné debatě připomněl kauzu STOKA. Ten mu však vrátil útok i s úroky. “Kauza Stoka je potůček brněnský proti Amazonce, se kterou pracujete vy v Praze. Prosím vás uvědomujete si, co se tam dělo? V Praze probíhaly orgie, během kterých si všichni chrochtali a sypali si do konečníku kokain a rozhodovali o tom, co se bude dít v Praze,” řekl rozrušeným hlasem Havlíček a dodal: “Pánové, udělali jste z Prahy Palermo!”

Zdroj: https://www.extra.cz/zpravy-prazske-palermo-havlicek-vmetl-hribovi-orgie-a-kokain-v-konecniku-zareagovala-i-bocanova-4d875

Jděte k čertu. Takovou vládu tato země a tento lid nepotřebuje a nechce. Jděte. 08/09/2022 - 05:16

(Převzato řetězově od Šťěpán Kotrba)

Veřejné psaní proti této vládě, aneb co říct demonstrujícím na Václaváku

Vykňourali jste si na občanech na čtyři roky republiku bohatnoucí. S ohromujícím minimem lidí bez práce. Se stoupající kvalitou života většiny. S funkční ekonomikou. S funkčním a robustním zdravotním a sociálním systémem, prověřeným dvěma vlnami covidové epidemie. S funkčními továrnami, s fungujícím domácím i zahraničním obchodem. I chudí nebyli většinou tak chudí, aby měli hlad, třásli se zimou a neměli kde přespat. Než jste přišli, v této zemi nebylo ještě nikdy tak dobře.

Tvrdili jste, že umíte vládnout líp. Že umíte dělat politiku líp. Že nebudete podvádět, že nebudete krást. Že budete lépe spravovat tuto zemi. Spolu. Ale vaše prázdná mysl, bezzásadová hrabivost, a touha vládnout za každou cenu vás zradily. Ukázali jste, že nejste lepší. Jste nejhorší vláda za uplynulých třicet let. Sypat si koks do konečníku nestačí. Nejenom že podvádíte a kradete, ale kradete hloupě, takže vás u toho chytí. Navíc jste neschopní spravovat zemi tak, aby nechudla.

Nerozumíte mezinárodní politice. Vystavili jste celou zemi riskantní válečné hře, kterou nejde vyhrát. Česko nemá suroviny, ta tlustá roura s plynem a ropou, bez které česká ekonomika nemůže existovat, vede z východu na západ, ne naopak. Vždy povede. Žádný „demokratický“ plyn nebude levnější, aby mohl plynovody z Ruska nahradit. Ty vlaky s uhlím už netěžíme v Ostravě, ale dovážíme je, většinou z východu. V mezinárodní soutěži nemůžeme být osamoceni, musíme – ať chceme nebo ne – kooperovat, spolupracovat. I se zeměmi, které mají jiný pohled na společenské zřízení, než vy. S Ruskem, s Čínou. S Indií. Než jste přišli vy, fungovala obchodní výměna, fungovala kulturní výměna, fungoval dialog prospěšný pro obě strany. I když je v Rusku prezidentský systém ekonomicky i politicky regulované demokracie, má 80% podporu svých občanů. O tom se vám může jen zdát. I když je v Číně státně korporátní kapitalismus, paradoxně vedený komunistickou stranou „s čínskými rysy“, je to nejvýkonnější ekonomika světa s 95% podporu svých občanů. Ti všichni jsou na Říši středu hrdí. A i když v Indii je stále kastovnictví a někde i skrytý feudalismus, je to země s nesmírně pestrou a funkční správou věcí veřejných a země nesmírně pracovitých lidí. Celkem je tato trojice vojenských, jaderných a kosmických mocností více než 2,5 miliardy lidí.

Provokace a diplomatické urážky jste začali vy. Bourání pomníků, ostentativní vyhošťování diplomatů, zpravodajské hry, ekonomická embarga a urážky cizích politiků k ničemu konkrétnímu nevedly a v ničem nám nepomohly. Na všechny provokace existuje buď symetrická nebo asymetrická odpověď. Ano, možná že Rusko nepotřebuje v Česku 250 diplomatů. Ale Česko potřebuje v Rusku diplomaty – obchodníky na prodej automobilů, čerpadel, ventilů a jiného strojírenského zboží. Na prodej potravin a nákup obilí a surovin. To vše je dnes díky vám minulost. Jsme prozatím ne-přátelskou zemí, která se usilovně snaží o plné nepřátelství s jadernou mocností a ukončení jakékoliv diplomacie. To je otevřená cesta k válce. Přitom celé Česko má počet obyvatel jako Moskva s předměstími.

Možná, že Tchajwan si zaslouží diplomatické uznání a plnou samostatnost. Ale světové pořádky netvoříte vy. Stvořili je jiní. Americký prezident Richard Nixon a jeho zahraničněpolitický poradce Henry Kissinger před 40 lety v rámci ‚pingpongové diplomacie‘ opustili bývalého spojence na ostrově a nechali pevninskou komunistickou Čínu zasednout v RB OSN s právem veta. To byla cena za mír v Asii. Tehdy Kissinger usiloval a dosáhl míru nejen v Pacifiku, ale i v Izraeli, na Středním a Blízkém východě. Princip jedné Číny od té doby uznávají všichni, stejně jako uznali všichni Erec Izrael a roli Turecka při ostraze Bosporu. Ale vy jste se rozhodli provokovat. Přitom celé Česko má počet obyvatel jako jedno čínské krajské město.

Přidali jste se s jásotem k provokatérům, kteří dlouhodobě podrývají mír a vedou války, které ani neumí vyhrát. Kteří v minulosti způsobili řadou prohraných konfliktů v Iráku, v Libyi, v Maghrebu, v Afghánistánu a v Sýrii smrt, bídu a zkázu milionům lidí. Kteří se nyní pokoušejí rozvrátit Evropu, aby nemohla existovat ekonomicky vzájemně výhodná spolupráce ani na Bajkalskoamurské trase, ani na Nové hedvábné stezce. Přidali jste se na stranu těch, kteří po staletí žili z bídy druhých – ať už černochů nebo Indiánů, a dodnes potřebují brát z cizího, protože sami už nejsou schopni nic vytvořit, jen tisknout peníze.

Přidali jste se na stranu těch, kteří pod praporem demokracie provedli krvavý převrat na Ukrajině a jejich najatí gruzínští pohůnci ze střech stříleli po neozbrojených lidech. Kteří v Oděse upálili desítky lidí zaživa. Kteří oslavovali ukrajinské a litevské nacisty a nacistické kolaboranty, jejichž předkové způsobili ve jménu zrůdné nacistické ideologie masakry tisícům Židů a tisícům Slovanů . Vy nazýváte rozšiřování NATO a EU na východ exportem demokracie, já exportem zkázy.

Tvrdili jste, že bráníte nás Čechy, kdesi v afghánských horách. Že v Afghánistánu se bojuje za Prahu. Houby. Je smutné označit za hlupáka i prezidenta. Bojovali jste na druhém konci světa vždycky jen za americké neokoloniální zájmy. A pak jste vy a vaši žoldáci utíkali, protože ani s obrovskou technologickou a ekonomickou převahou jste neporazili odhodlané horaly, kteří bojovali za svou zemi a které ještě nikdy nikdo neporazil. Je vám houby po tom, jak spravují svou zemi. Není to vaše země, nerozhodujte o ní vy, ale oni. Vždycky jste byli jen okupanti, nikdy přátelé a nikdy osvoboditelé. Utratili jste ale miliardy dolarů. Za co?

Vaši američtí přátelé se kamarádí s největšími tmáři světa, s muslimy, kteří se jménem Alláha na rtech šoustají děti, ženám řežou rodidla a bičují je. Pro které je žena méně než velbloud. Kteří šíří do světa wahhábismus a podporují fanatické teroristy. Hlavně že mají pro USA levnou ropu. Vám to nevadí. Do USA demokracii nešíříte.

Nyní podporujete agresivní nacionalisty a kleptokraty na Ukrajině v domnění, že tím oslabíte a rozvrátíte Rusko, jehož vláda se nechce podřizovat našim názorům na světové uspořádání a „volný“ obchod za žebrácké ceny. Utrácíte zase miliardy dolarů i miliardy korun. Za co? Prodlužujete válku, která měla systém vytvořený při nelegitimním převzetí moci na Majdanu zničit. Vozíte zbraně na bojiště a díváte se na lidi, kteří umírají. Zbytečně. Zelenského kyjevský režim nemůže vyhrát. Čelí desetkrát silnějšímu nepříteli s prakticky neomezenými zdroji. Čelí nesouhlasu většiny vlastního obyvatelstva, které za něj nebojuje, jen přihlíží. Čelí nelegitimitě, s jakou se dostal k moci. Čelí nenávisti ruskojazyčných občanů, ze kterých Kyjev učinil méněcenné.

Ukrajina tak jako tak přijde o přístup k surovinám, o většinu průmyslu, o značnou část území a přístup k moři. Přijde o výkonnost. Bude to – ať chcete nebo ne – cordon sanitaire. Země bez perspektivy. Nikdo soudný ji nepřijme do EU, nikdo soudný ji nepřijme do NATO. To je cena za nenávistný nacionalismus, za špatnou politiku a špatné politiky. Vaše podpora na tom nezmění nic.

Vaše politika kontinentální ekonomické války s Ruskem znamená nejen ztráty perspektivního odbytiště, ale reciproční kroky Ruska nyní plošně decimují evropskou konkurenceschopnost. V USA se smějí. Nedostali jste za to nic. Nikdo nenahradí potřebné suroviny, nikdo neodebere vyrobené zboží. Nikdo nenahradí lidem práci, o kterou přišli. Evropské země ustupují v globální soutěži asijským a prospěch budou mít jen v USA. Na chvíli…. Vy můžete tak akorát žvanit o morálce, pletichařit, krást a sypat si do konečníku koks.

Jděte k čertu. Takovou vládu tato země a tento lid nepotřebuje a nechce. Jděte.

Š.K.

Jděte k čertu. Takovou vládu tato země a tento lid nepotřebuje a nechce. Jděte. 08/09/2022 - 05:15

(Převzato řetězově od Šťěpán Kotrba)

Veřejné psaní proti této vládě. Co říct demonstrujícím na Václaváku.

Vykňourali jste si na občanech na čtyři roky republiku bohatnoucí. S ohromujícím minimem lidí bez práce. Se stoupající kvalitou života většiny. S funkční ekonomikou. S funkčním a robustním zdravotním a sociálním systémem, prověřeným dvěma vlnami covidové epidemie. S funkčními továrnami, s fungujícím domácím i zahraničním obchodem. I chudí nebyli většinou tak chudí, aby měli hlad, třásli se zimou a neměli kde přespat. Než jste přišli, v této zemi nebylo ještě nikdy tak dobře.

Tvrdili jste, že umíte vládnout líp. Že umíte dělat politiku líp. Že nebudete podvádět, že nebudete krást. Že budete lépe spravovat tuto zemi. Spolu. Ale vaše prázdná mysl, bezzásadová hrabivost, a touha vládnout za každou cenu vás zradily. Ukázali jste, že nejste lepší. Jste nejhorší vláda za uplynulých třicet let. Sypat si koks do konečníku nestačí. Nejenom že podvádíte a kradete, ale kradete hloupě, takže vás u toho chytí. Navíc jste neschopní spravovat zemi tak, aby nechudla.

Nerozumíte mezinárodní politice. Vystavili jste celou zemi riskantní válečné hře, kterou nejde vyhrát. Česko nemá suroviny, ta tlustá roura s plynem a ropou, bez které česká ekonomika nemůže existovat, vede z východu na západ, ne naopak. Vždy povede. Žádný „demokratický“ plyn nebude levnější, aby mohl plynovody z Ruska nahradit. Ty vlaky s uhlím už netěžíme v Ostravě, ale dovážíme je, většinou z východu. V mezinárodní soutěži nemůžeme být osamoceni, musíme – ať chceme nebo ne – kooperovat, spolupracovat. I se zeměmi, které mají jiný pohled na společenské zřízení, než vy. S Ruskem, s Čínou. S Indií. Než jste přišli vy, fungovala obchodní výměna, fungovala kulturní výměna, fungoval dialog prospěšný pro obě strany. I když je v Rusku prezidentský systém ekonomicky i politicky regulované demokracie, má 80% podporu svých občanů. O tom se vám může jen zdát. I když je v Číně státně korporátní kapitalismus, paradoxně vedený komunistickou stranou „s čínskými rysy“, je to nejvýkonnější ekonomika světa s 95% podporu svých občanů. Ti všichni jsou na Říši středu hrdí. A i když v Indii je stále kastovnictví a někde i skrytý feudalismus, je to země s nesmírně pestrou a funkční správou věcí veřejných a země nesmírně pracovitých lidí. Celkem je tato trojice vojenských, jaderných a kosmických mocností více než 2,5 miliardy lidí.

Provokace a diplomatické urážky jste začali vy. Bourání pomníků, ostentativní vyhošťování diplomatů, zpravodajské hry, ekonomická embarga a urážky cizích politiků k ničemu konkrétnímu nevedly a v ničem nám nepomohly. Na všechny provokace existuje buď symetrická nebo asymetrická odpověď. Ano, možná že Rusko nepotřebuje v Česku 250 diplomatů. Ale Česko potřebuje v Rusku diplomaty – obchodníky na prodej automobilů, čerpadel, ventilů a jiného strojírenského zboží. Na prodej potravin a nákup obilí a surovin. To vše je dnes díky vám minulost. Jsme prozatím ne-přátelskou zemí, která se usilovně snaží o plné nepřátelství s jadernou mocností a ukončení jakékoliv diplomacie. To je otevřená cesta k válce. Přitom celé Česko má počet obyvatel jako Moskva s předměstími.

Možná, že Tchajwan si zaslouží diplomatické uznání a plnou samostatnost. Ale světové pořádky netvoříte vy. Stvořili je jiní. Americký prezident Richard Nixon a jeho zahraničněpolitický poradce Henry Kissinger před 40 lety v rámci ‚pingpongové diplomacie‘ opustili bývalého spojence na ostrově a nechali pevninskou komunistickou Čínu zasednout v RB OSN s právem veta. To byla cena za mír v Asii. Tehdy Kissinger usiloval a dosáhl míru nejen v Pacifiku, ale i v Izraeli, na Středním a Blízkém východě. Princip jedné Číny od té doby uznávají všichni, stejně jako uznali všichni Erec Izrael a roli Turecka při ostraze Bosporu. Ale vy jste se rozhodli provokovat. Přitom celé Česko má počet obyvatel jako jedno čínské krajské město.

Přidali jste se s jásotem k provokatérům, kteří dlouhodobě podrývají mír a vedou války, které ani neumí vyhrát. Kteří v minulosti způsobili řadou prohraných konfliktů v Iráku, v Libyi, v Maghrebu, v Afghánistánu a v Sýrii smrt, bídu a zkázu milionům lidí. Kteří se nyní pokoušejí rozvrátit Evropu, aby nemohla existovat ekonomicky vzájemně výhodná spolupráce ani na Bajkalskoamurské trase, ani na Nové hedvábné stezce. Přidali jste se na stranu těch, kteří po staletí žili z bídy druhých – ať už černochů nebo Indiánů, a dodnes potřebují brát z cizího, protože sami už nejsou schopni nic vytvořit, jen tisknout peníze.

Přidali jste se na stranu těch, kteří pod praporem demokracie provedli krvavý převrat na Ukrajině a jejich najatí gruzínští pohůnci ze střech stříleli po neozbrojených lidech. Kteří v Oděse upálili desítky lidí zaživa. Kteří oslavovali ukrajinské a litevské nacisty a nacistické kolaboranty, jejichž předkové způsobili ve jménu zrůdné nacistické ideologie masakry tisícům Židů a tisícům Slovanů . Vy nazýváte rozšiřování NATO a EU na východ exportem demokracie, já exportem zkázy.

Tvrdili jste, že bráníte nás Čechy, kdesi v afghánských horách. Že v Afghánistánu se bojuje za Prahu. Houby. Je smutné označit za hlupáka i prezidenta. Bojovali jste na druhém konci světa vždycky jen za americké neokoloniální zájmy. A pak jste vy a vaši žoldáci utíkali, protože ani s obrovskou technologickou a ekonomickou převahou jste neporazili odhodlané horaly, kteří bojovali za svou zemi a které ještě nikdy nikdo neporazil. Je vám houby po tom, jak spravují svou zemi. Není to vaše země, nerozhodujte o ní vy, ale oni. Vždycky jste byli jen okupanti, nikdy přátelé a nikdy osvoboditelé. Utratili jste ale miliardy dolarů. Za co?

Vaši američtí přátelé se kamarádí s největšími tmáři světa, s muslimy, kteří se jménem Alláha na rtech šoustají děti, ženám řežou rodidla a bičují je. Pro které je žena méně než velbloud. Kteří šíří do světa wahhábismus a podporují fanatické teroristy. Hlavně že mají pro USA levnou ropu. Vám to nevadí. Do USA demokracii nešíříte.

Nyní podporujete agresivní nacionalisty a kleptokraty na Ukrajině v domnění, že tím oslabíte a rozvrátíte Rusko, jehož vláda se nechce podřizovat našim názorům na světové uspořádání a „volný“ obchod za žebrácké ceny. Utrácíte zase miliardy dolarů i miliardy korun. Za co? Prodlužujete válku, která měla systém vytvořený při nelegitimním převzetí moci na Majdanu zničit. Vozíte zbraně na bojiště a díváte se na lidi, kteří umírají. Zbytečně. Zelenského kyjevský režim nemůže vyhrát. Čelí desetkrát silnějšímu nepříteli s prakticky neomezenými zdroji. Čelí nesouhlasu většiny vlastního obyvatelstva, které za něj nebojuje, jen přihlíží. Čelí nelegitimitě, s jakou se dostal k moci. Čelí nenávisti ruskojazyčných občanů, ze kterých Kyjev učinil méněcenné.

Ukrajina tak jako tak přijde o přístup k surovinám, o většinu průmyslu, o značnou část území a přístup k moři. Přijde o výkonnost. Bude to – ať chcete nebo ne – cordon sanitaire. Země bez perspektivy. Nikdo soudný ji nepřijme do EU, nikdo soudný ji nepřijme do NATO. To je cena za nenávistný nacionalismus, za špatnou politiku a špatné politiky. Vaše podpora na tom nezmění nic.

Vaše politika kontinentální ekonomické války s Ruskem znamená nejen ztráty perspektivního odbytiště, ale reciproční kroky Ruska nyní plošně decimují evropskou konkurenceschopnost. V USA se smějí. Nedostali jste za to nic. Nikdo nenahradí potřebné suroviny, nikdo neodebere vyrobené zboží. Nikdo nenahradí lidem práci, o kterou přišli. Evropské země ustupují v globální soutěži asijským a prospěch budou mít jen v USA. Na chvíli…. Vy můžete tak akorát žvanit o morálce, pletichařit, krást a sypat si do konečníku koks.

Jděte k čertu. Takovou vládu tato země a tento lid nepotřebuje a nechce. Jděte.

Š.K.

Jděte k čertu. Takovou vládu tato země a tento lid nepotřebuje a nechce. Jděte. 08/09/2022 - 05:11

(Převzato řetězově od Šťěpán Kotrba)

Veřejné psaní proti této vládě i demonstrujícím na Václaváku

Vykňourali jste si na občanech na čtyři roky republiku bohatnoucí. S ohromujícím minimem lidí bez práce. Se stoupající kvalitou života většiny. S funkční ekonomikou. S funkčním a robustním zdravotním a sociálním systémem, prověřeným dvěma vlnami covidové epidemie. S funkčními továrnami, s fungujícím domácím i zahraničním obchodem. I chudí nebyli většinou tak chudí, aby měli hlad, třásli se zimou a neměli kde přespat. Než jste přišli, v této zemi nebylo ještě nikdy tak dobře.

Tvrdili jste, že umíte vládnout líp. Že umíte dělat politiku líp. Že nebudete podvádět, že nebudete krást. Že budete lépe spravovat tuto zemi. Spolu. Ale vaše prázdná mysl, bezzásadová hrabivost, a touha vládnout za každou cenu vás zradily. Ukázali jste, že nejste lepší. Jste nejhorší vláda za uplynulých třicet let. Sypat si koks do konečníku nestačí. Nejenom že podvádíte a kradete, ale kradete hloupě, takže vás u toho chytí. Navíc jste neschopní spravovat zemi tak, aby nechudla.

Nerozumíte mezinárodní politice. Vystavili jste celou zemi riskantní válečné hře, kterou nejde vyhrát. Česko nemá suroviny, ta tlustá roura s plynem a ropou, bez které česká ekonomika nemůže existovat, vede z východu na západ, ne naopak. Vždy povede. Žádný „demokratický“ plyn nebude levnější, aby mohl plynovody z Ruska nahradit. Ty vlaky s uhlím už netěžíme v Ostravě, ale dovážíme je, většinou z východu. V mezinárodní soutěži nemůžeme být osamoceni, musíme – ať chceme nebo ne – kooperovat, spolupracovat. I se zeměmi, které mají jiný pohled na společenské zřízení, než vy. S Ruskem, s Čínou. S Indií. Než jste přišli vy, fungovala obchodní výměna, fungovala kulturní výměna, fungoval dialog prospěšný pro obě strany. I když je v Rusku prezidentský systém ekonomicky i politicky regulované demokracie, má 80% podporu svých občanů. O tom se vám může jen zdát. I když je v Číně státně korporátní kapitalismus, paradoxně vedený komunistickou stranou „s čínskými rysy“, je to nejvýkonnější ekonomika světa s 95% podporu svých občanů. Ti všichni jsou na Říši středu hrdí. A i když v Indii je stále kastovnictví a někde i skrytý feudalismus, je to země s nesmírně pestrou a funkční správou věcí veřejných a země nesmírně pracovitých lidí. Celkem je tato trojice vojenských, jaderných a kosmických mocností více než 2,5 miliardy lidí.

Provokace a diplomatické urážky jste začali vy. Bourání pomníků, ostentativní vyhošťování diplomatů, zpravodajské hry, ekonomická embarga a urážky cizích politiků k ničemu konkrétnímu nevedly a v ničem nám nepomohly. Na všechny provokace existuje buď symetrická nebo asymetrická odpověď. Ano, možná že Rusko nepotřebuje v Česku 250 diplomatů. Ale Česko potřebuje v Rusku diplomaty – obchodníky na prodej automobilů, čerpadel, ventilů a jiného strojírenského zboží. Na prodej potravin a nákup obilí a surovin. To vše je dnes díky vám minulost. Jsme prozatím ne-přátelskou zemí, která se usilovně snaží o plné nepřátelství s jadernou mocností a ukončení jakékoliv diplomacie. To je otevřená cesta k válce. Přitom celé Česko má počet obyvatel jako Moskva s předměstími.

Možná, že Tchajwan si zaslouží diplomatické uznání a plnou samostatnost. Ale světové pořádky netvoříte vy. Stvořili je jiní. Americký prezident Richard Nixon a jeho zahraničněpolitický poradce Henry Kissinger před 40 lety v rámci ‚pingpongové diplomacie‘ opustili bývalého spojence na ostrově a nechali pevninskou komunistickou Čínu zasednout v RB OSN s právem veta. To byla cena za mír v Asii. Tehdy Kissinger usiloval a dosáhl míru nejen v Pacifiku, ale i v Izraeli, na Středním a Blízkém východě. Princip jedné Číny od té doby uznávají všichni, stejně jako uznali všichni Erec Izrael a roli Turecka při ostraze Bosporu. Ale vy jste se rozhodli provokovat. Přitom celé Česko má počet obyvatel jako jedno čínské krajské město.

Přidali jste se s jásotem k provokatérům, kteří dlouhodobě podrývají mír a vedou války, které ani neumí vyhrát. Kteří v minulosti způsobili řadou prohraných konfliktů v Iráku, v Libyi, v Maghrebu, v Afghánistánu a v Sýrii smrt, bídu a zkázu milionům lidí. Kteří se nyní pokoušejí rozvrátit Evropu, aby nemohla existovat ekonomicky vzájemně výhodná spolupráce ani na Bajkalskoamurské trase, ani na Nové hedvábné stezce. Přidali jste se na stranu těch, kteří po staletí žili z bídy druhých – ať už černochů nebo Indiánů, a dodnes potřebují brát z cizího, protože sami už nejsou schopni nic vytvořit, jen tisknout peníze.

Přidali jste se na stranu těch, kteří pod praporem demokracie provedli krvavý převrat na Ukrajině a jejich najatí gruzínští pohůnci ze střech stříleli po neozbrojených lidech. Kteří v Oděse upálili desítky lidí zaživa. Kteří oslavovali ukrajinské a litevské nacisty a nacistické kolaboranty, jejichž předkové způsobili ve jménu zrůdné nacistické ideologie masakry tisícům Židů a tisícům Slovanů . Vy nazýváte rozšiřování NATO a EU na východ exportem demokracie, já exportem zkázy.

Tvrdili jste, že bráníte nás Čechy, kdesi v afghánských horách. Že v Afghánistánu se bojuje za Prahu. Houby. Je smutné označit za hlupáka i prezidenta. Bojovali jste na druhém konci světa vždycky jen za americké neokoloniální zájmy. A pak jste vy a vaši žoldáci utíkali, protože ani s obrovskou technologickou a ekonomickou převahou jste neporazili odhodlané horaly, kteří bojovali za svou zemi a které ještě nikdy nikdo neporazil. Je vám houby po tom, jak spravují svou zemi. Není to vaše země, nerozhodujte o ní vy, ale oni. Vždycky jste byli jen okupanti, nikdy přátelé a nikdy osvoboditelé. Utratili jste ale miliardy dolarů. Za co?

Vaši američtí přátelé se kamarádí s největšími tmáři světa, s muslimy, kteří se jménem Alláha na rtech šoustají děti, ženám řežou rodidla a bičují je. Pro které je žena méně než velbloud. Kteří šíří do světa wahhábismus a podporují fanatické teroristy. Hlavně že mají pro USA levnou ropu. Vám to nevadí. Do USA demokracii nešíříte.

Nyní podporujete agresivní nacionalisty a kleptokraty na Ukrajině v domnění, že tím oslabíte a rozvrátíte Rusko, jehož vláda se nechce podřizovat našim názorům na světové uspořádání a „volný“ obchod za žebrácké ceny. Utrácíte zase miliardy dolarů i miliardy korun. Za co? Prodlužujete válku, která měla systém vytvořený při nelegitimním převzetí moci na Majdanu zničit. Vozíte zbraně na bojiště a díváte se na lidi, kteří umírají. Zbytečně. Zelenského kyjevský režim nemůže vyhrát. Čelí desetkrát silnějšímu nepříteli s prakticky neomezenými zdroji. Čelí nesouhlasu většiny vlastního obyvatelstva, které za něj nebojuje, jen přihlíží. Čelí nelegitimitě, s jakou se dostal k moci. Čelí nenávisti ruskojazyčných občanů, ze kterých Kyjev učinil méněcenné.

Ukrajina tak jako tak přijde o přístup k surovinám, o většinu průmyslu, o značnou část území a přístup k moři. Přijde o výkonnost. Bude to – ať chcete nebo ne – cordon sanitaire. Země bez perspektivy. Nikdo soudný ji nepřijme do EU, nikdo soudný ji nepřijme do NATO. To je cena za nenávistný nacionalismus, za špatnou politiku a špatné politiky. Vaše podpora na tom nezmění nic.

Vaše politika kontinentální ekonomické války s Ruskem znamená nejen ztráty perspektivního odbytiště, ale reciproční kroky Ruska nyní plošně decimují evropskou konkurenceschopnost. V USA se smějí. Nedostali jste za to nic. Nikdo nenahradí potřebné suroviny, nikdo neodebere vyrobené zboží. Nikdo nenahradí lidem práci, o kterou přišli. Evropské země ustupují v globální soutěži asijským a prospěch budou mít jen v USA. Na chvíli…. Vy můžete tak akorát žvanit o morálce, pletichařit, krást a sypat si do konečníku koks.

Jděte k čertu. Takovou vládu tato země a tento lid nepotřebuje a nechce. Jděte.

Š.K.

malý vova z bunkru 07/09/2022 - 18:44

-Volba hlavy státu ve Velké Británii je daleko od demokratických principů…😁😁..říká on a jeho průzračné fejkvolby.
-Bylo by vhodné omezit vývoz obilovin z Ukrajiny. Poradím se o tom
-Důvěra v dolar, euro a libru se ztrácí před očima..jeho starý a věčně nesplněný sen o dolaru na smetišti a zlatém rublu :)) No a stačí.

fronda 08/09/2022 - 21:48

Pořád je to mnohem lepší, než u vás v Kyjevě, malý vovo z bunkru.

vlastizrádní vlastenci 07/09/2022 - 18:40

KSČ A SPD, CO MI TO PŘIPOMÍNÁ ??!

Tak nevím, ale bývaly doby kdy se tomuto jednání říkalo vlastizrada. Jak je pojmenovat korektně a slušně nevím, ale výstižné je KURVY ZKURVENÉ!

#AfD právě streamovala událost živě na #TikTok a „hloupě“ nechala zapnuté mikrofony. Slyšeli jsme, že @h_weyel doufá, že situace bude v zimě velmi dramatická. AfD opět ukazuje svou nevlasteneckou tvář. Ve skutečnosti nenávidím Afd Německo

fronda 07/09/2022 - 23:19

Tak třeba jednání majdančíků, to byla vlastizrada. Proti legitimní a demokratické vládě Ukrajiny za podpory cizí nepřátelské mocnosti (USA).

metař 07/09/2022 - 09:20

Lidé do ulic a HLAVNĚ k volbám.

K volbám i ti co k volbám nechodí.

Jinak je ze Strakovky nelze vymést !

nahlas VÍC NAHLAS vy 2% 🍒📢📣 07/09/2022 - 18:38

1 0 8

Jděte k čertu. Takovou vládu tato země a tento lid nepotřebuje a nechce. Jděte. 08/09/2022 - 05:18

(Převzato řetězově od Šťěpán Kotrba)

Veřejné psaní proti této vládě, aneb co říct demonstrujícím na Václaváku

Vykňourali jste si na občanech na čtyři roky republiku bohatnoucí. S ohromujícím minimem lidí bez práce. Se stoupající kvalitou života většiny. S funkční ekonomikou. S funkčním a robustním zdravotním a sociálním systémem, prověřeným dvěma vlnami covidové epidemie. S funkčními továrnami, s fungujícím domácím i zahraničním obchodem. I chudí nebyli většinou tak chudí, aby měli hlad, třásli se zimou a neměli kde přespat. Než jste přišli, v této zemi nebylo ještě nikdy tak dobře.

Tvrdili jste, že umíte vládnout líp. Že umíte dělat politiku líp. Že nebudete podvádět, že nebudete krást. Že budete lépe spravovat tuto zemi. Spolu. Ale vaše prázdná mysl, bezzásadová hrabivost, a touha vládnout za každou cenu vás zradily. Ukázali jste, že nejste lepší. Jste nejhorší vláda za uplynulých třicet let. Sypat si koks do konečníku nestačí. Nejenom že podvádíte a kradete, ale kradete hloupě, takže vás u toho chytí. Navíc jste neschopní spravovat zemi tak, aby nechudla.

Nerozumíte mezinárodní politice. Vystavili jste celou zemi riskantní válečné hře, kterou nejde vyhrát. Česko nemá suroviny, ta tlustá roura s plynem a ropou, bez které česká ekonomika nemůže existovat, vede z východu na západ, ne naopak. Vždy povede. Žádný „demokratický“ plyn nebude levnější, aby mohl plynovody z Ruska nahradit. Ty vlaky s uhlím už netěžíme v Ostravě, ale dovážíme je, většinou z východu. V mezinárodní soutěži nemůžeme být osamoceni, musíme – ať chceme nebo ne – kooperovat, spolupracovat. I se zeměmi, které mají jiný pohled na společenské zřízení, než vy. S Ruskem, s Čínou. S Indií. Než jste přišli vy, fungovala obchodní výměna, fungovala kulturní výměna, fungoval dialog prospěšný pro obě strany. I když je v Rusku prezidentský systém ekonomicky i politicky regulované demokracie, má 80% podporu svých občanů. O tom se vám může jen zdát. I když je v Číně státně korporátní kapitalismus, paradoxně vedený komunistickou stranou „s čínskými rysy“, je to nejvýkonnější ekonomika světa s 95% podporu svých občanů. Ti všichni jsou na Říši středu hrdí. A i když v Indii je stále kastovnictví a někde i skrytý feudalismus, je to země s nesmírně pestrou a funkční správou věcí veřejných a země nesmírně pracovitých lidí. Celkem je tato trojice vojenských, jaderných a kosmických mocností více než 2,5 miliardy lidí.

Provokace a diplomatické urážky jste začali vy. Bourání pomníků, ostentativní vyhošťování diplomatů, zpravodajské hry, ekonomická embarga a urážky cizích politiků k ničemu konkrétnímu nevedly a v ničem nám nepomohly. Na všechny provokace existuje buď symetrická nebo asymetrická odpověď. Ano, možná že Rusko nepotřebuje v Česku 250 diplomatů. Ale Česko potřebuje v Rusku diplomaty – obchodníky na prodej automobilů, čerpadel, ventilů a jiného strojírenského zboží. Na prodej potravin a nákup obilí a surovin. To vše je dnes díky vám minulost. Jsme prozatím ne-přátelskou zemí, která se usilovně snaží o plné nepřátelství s jadernou mocností a ukončení jakékoliv diplomacie. To je otevřená cesta k válce. Přitom celé Česko má počet obyvatel jako Moskva s předměstími.

Možná, že Tchajwan si zaslouží diplomatické uznání a plnou samostatnost. Ale světové pořádky netvoříte vy. Stvořili je jiní. Americký prezident Richard Nixon a jeho zahraničněpolitický poradce Henry Kissinger před 40 lety v rámci ‚pingpongové diplomacie‘ opustili bývalého spojence na ostrově a nechali pevninskou komunistickou Čínu zasednout v RB OSN s právem veta. To byla cena za mír v Asii. Tehdy Kissinger usiloval a dosáhl míru nejen v Pacifiku, ale i v Izraeli, na Středním a Blízkém východě. Princip jedné Číny od té doby uznávají všichni, stejně jako uznali všichni Erec Izrael a roli Turecka při ostraze Bosporu. Ale vy jste se rozhodli provokovat. Přitom celé Česko má počet obyvatel jako jedno čínské krajské město.

Přidali jste se s jásotem k provokatérům, kteří dlouhodobě podrývají mír a vedou války, které ani neumí vyhrát. Kteří v minulosti způsobili řadou prohraných konfliktů v Iráku, v Libyi, v Maghrebu, v Afghánistánu a v Sýrii smrt, bídu a zkázu milionům lidí. Kteří se nyní pokoušejí rozvrátit Evropu, aby nemohla existovat ekonomicky vzájemně výhodná spolupráce ani na Bajkalskoamurské trase, ani na Nové hedvábné stezce. Přidali jste se na stranu těch, kteří po staletí žili z bídy druhých – ať už černochů nebo Indiánů, a dodnes potřebují brát z cizího, protože sami už nejsou schopni nic vytvořit, jen tisknout peníze.

Přidali jste se na stranu těch, kteří pod praporem demokracie provedli krvavý převrat na Ukrajině a jejich najatí gruzínští pohůnci ze střech stříleli po neozbrojených lidech. Kteří v Oděse upálili desítky lidí zaživa. Kteří oslavovali ukrajinské a litevské nacisty a nacistické kolaboranty, jejichž předkové způsobili ve jménu zrůdné nacistické ideologie masakry tisícům Židů a tisícům Slovanů . Vy nazýváte rozšiřování NATO a EU na východ exportem demokracie, já exportem zkázy.

Tvrdili jste, že bráníte nás Čechy, kdesi v afghánských horách. Že v Afghánistánu se bojuje za Prahu. Houby. Je smutné označit za hlupáka i prezidenta. Bojovali jste na druhém konci světa vždycky jen za americké neokoloniální zájmy. A pak jste vy a vaši žoldáci utíkali, protože ani s obrovskou technologickou a ekonomickou převahou jste neporazili odhodlané horaly, kteří bojovali za svou zemi a které ještě nikdy nikdo neporazil. Je vám houby po tom, jak spravují svou zemi. Není to vaše země, nerozhodujte o ní vy, ale oni. Vždycky jste byli jen okupanti, nikdy přátelé a nikdy osvoboditelé. Utratili jste ale miliardy dolarů. Za co?

Vaši američtí přátelé se kamarádí s největšími tmáři světa, s muslimy, kteří se jménem Alláha na rtech šoustají děti, ženám řežou rodidla a bičují je. Pro které je žena méně než velbloud. Kteří šíří do světa wahhábismus a podporují fanatické teroristy. Hlavně že mají pro USA levnou ropu. Vám to nevadí. Do USA demokracii nešíříte.

Nyní podporujete agresivní nacionalisty a kleptokraty na Ukrajině v domnění, že tím oslabíte a rozvrátíte Rusko, jehož vláda se nechce podřizovat našim názorům na světové uspořádání a „volný“ obchod za žebrácké ceny. Utrácíte zase miliardy dolarů i miliardy korun. Za co? Prodlužujete válku, která měla systém vytvořený při nelegitimním převzetí moci na Majdanu zničit. Vozíte zbraně na bojiště a díváte se na lidi, kteří umírají. Zbytečně. Zelenského kyjevský režim nemůže vyhrát. Čelí desetkrát silnějšímu nepříteli s prakticky neomezenými zdroji. Čelí nesouhlasu většiny vlastního obyvatelstva, které za něj nebojuje, jen přihlíží. Čelí nelegitimitě, s jakou se dostal k moci. Čelí nenávisti ruskojazyčných občanů, ze kterých Kyjev učinil méněcenné.

Ukrajina tak jako tak přijde o přístup k surovinám, o většinu průmyslu, o značnou část území a přístup k moři. Přijde o výkonnost. Bude to – ať chcete nebo ne – cordon sanitaire. Země bez perspektivy. Nikdo soudný ji nepřijme do EU, nikdo soudný ji nepřijme do NATO. To je cena za nenávistný nacionalismus, za špatnou politiku a špatné politiky. Vaše podpora na tom nezmění nic.

Vaše politika kontinentální ekonomické války s Ruskem znamená nejen ztráty perspektivního odbytiště, ale reciproční kroky Ruska nyní plošně decimují evropskou konkurenceschopnost. V USA se smějí. Nedostali jste za to nic. Nikdo nenahradí potřebné suroviny, nikdo neodebere vyrobené zboží. Nikdo nenahradí lidem práci, o kterou přišli. Evropské země ustupují v globální soutěži asijským a prospěch budou mít jen v USA. Na chvíli…. Vy můžete tak akorát žvanit o morálce, pletichařit, krást a sypat si do konečníku koks.

Jděte k čertu. Takovou vládu tato země a tento lid nepotřebuje a nechce. Jděte.

Š.K.

KK 07/09/2022 - 19:53

Zapomněls koště.

Kateřina

Jděte k čertu. Takovou vládu tato země a tento lid nepotřebuje a nechce. Jděte. 08/09/2022 - 05:11

(Převzato řetězově od Šťěpán Kotrba)

Veřejné psaní proti této vládě i demonstrujícím na Václaváku

Vykňourali jste si na občanech na čtyři roky republiku bohatnoucí. S ohromujícím minimem lidí bez práce. Se stoupající kvalitou života většiny. S funkční ekonomikou. S funkčním a robustním zdravotním a sociálním systémem, prověřeným dvěma vlnami covidové epidemie. S funkčními továrnami, s fungujícím domácím i zahraničním obchodem. I chudí nebyli většinou tak chudí, aby měli hlad, třásli se zimou a neměli kde přespat. Než jste přišli, v této zemi nebylo ještě nikdy tak dobře.

Tvrdili jste, že umíte vládnout líp. Že umíte dělat politiku líp. Že nebudete podvádět, že nebudete krást. Že budete lépe spravovat tuto zemi. Spolu. Ale vaše prázdná mysl, bezzásadová hrabivost, a touha vládnout za každou cenu vás zradily. Ukázali jste, že nejste lepší. Jste nejhorší vláda za uplynulých třicet let. Sypat si koks do konečníku nestačí. Nejenom že podvádíte a kradete, ale kradete hloupě, takže vás u toho chytí. Navíc jste neschopní spravovat zemi tak, aby nechudla.

Nerozumíte mezinárodní politice. Vystavili jste celou zemi riskantní válečné hře, kterou nejde vyhrát. Česko nemá suroviny, ta tlustá roura s plynem a ropou, bez které česká ekonomika nemůže existovat, vede z východu na západ, ne naopak. Vždy povede. Žádný „demokratický“ plyn nebude levnější, aby mohl plynovody z Ruska nahradit. Ty vlaky s uhlím už netěžíme v Ostravě, ale dovážíme je, většinou z východu. V mezinárodní soutěži nemůžeme být osamoceni, musíme – ať chceme nebo ne – kooperovat, spolupracovat. I se zeměmi, které mají jiný pohled na společenské zřízení, než vy. S Ruskem, s Čínou. S Indií. Než jste přišli vy, fungovala obchodní výměna, fungovala kulturní výměna, fungoval dialog prospěšný pro obě strany. I když je v Rusku prezidentský systém ekonomicky i politicky regulované demokracie, má 80% podporu svých občanů. O tom se vám může jen zdát. I když je v Číně státně korporátní kapitalismus, paradoxně vedený komunistickou stranou „s čínskými rysy“, je to nejvýkonnější ekonomika světa s 95% podporu svých občanů. Ti všichni jsou na Říši středu hrdí. A i když v Indii je stále kastovnictví a někde i skrytý feudalismus, je to země s nesmírně pestrou a funkční správou věcí veřejných a země nesmírně pracovitých lidí. Celkem je tato trojice vojenských, jaderných a kosmických mocností více než 2,5 miliardy lidí.

Provokace a diplomatické urážky jste začali vy. Bourání pomníků, ostentativní vyhošťování diplomatů, zpravodajské hry, ekonomická embarga a urážky cizích politiků k ničemu konkrétnímu nevedly a v ničem nám nepomohly. Na všechny provokace existuje buď symetrická nebo asymetrická odpověď. Ano, možná že Rusko nepotřebuje v Česku 250 diplomatů. Ale Česko potřebuje v Rusku diplomaty – obchodníky na prodej automobilů, čerpadel, ventilů a jiného strojírenského zboží. Na prodej potravin a nákup obilí a surovin. To vše je dnes díky vám minulost. Jsme prozatím ne-přátelskou zemí, která se usilovně snaží o plné nepřátelství s jadernou mocností a ukončení jakékoliv diplomacie. To je otevřená cesta k válce. Přitom celé Česko má počet obyvatel jako Moskva s předměstími.

Možná, že Tchajwan si zaslouží diplomatické uznání a plnou samostatnost. Ale světové pořádky netvoříte vy. Stvořili je jiní. Americký prezident Richard Nixon a jeho zahraničněpolitický poradce Henry Kissinger před 40 lety v rámci ‚pingpongové diplomacie‘ opustili bývalého spojence na ostrově a nechali pevninskou komunistickou Čínu zasednout v RB OSN s právem veta. To byla cena za mír v Asii. Tehdy Kissinger usiloval a dosáhl míru nejen v Pacifiku, ale i v Izraeli, na Středním a Blízkém východě. Princip jedné Číny od té doby uznávají všichni, stejně jako uznali všichni Erec Izrael a roli Turecka při ostraze Bosporu. Ale vy jste se rozhodli provokovat. Přitom celé Česko má počet obyvatel jako jedno čínské krajské město.

Přidali jste se s jásotem k provokatérům, kteří dlouhodobě podrývají mír a vedou války, které ani neumí vyhrát. Kteří v minulosti způsobili řadou prohraných konfliktů v Iráku, v Libyi, v Maghrebu, v Afghánistánu a v Sýrii smrt, bídu a zkázu milionům lidí. Kteří se nyní pokoušejí rozvrátit Evropu, aby nemohla existovat ekonomicky vzájemně výhodná spolupráce ani na Bajkalskoamurské trase, ani na Nové hedvábné stezce. Přidali jste se na stranu těch, kteří po staletí žili z bídy druhých – ať už černochů nebo Indiánů, a dodnes potřebují brát z cizího, protože sami už nejsou schopni nic vytvořit, jen tisknout peníze.

Přidali jste se na stranu těch, kteří pod praporem demokracie provedli krvavý převrat na Ukrajině a jejich najatí gruzínští pohůnci ze střech stříleli po neozbrojených lidech. Kteří v Oděse upálili desítky lidí zaživa. Kteří oslavovali ukrajinské a litevské nacisty a nacistické kolaboranty, jejichž předkové způsobili ve jménu zrůdné nacistické ideologie masakry tisícům Židů a tisícům Slovanů . Vy nazýváte rozšiřování NATO a EU na východ exportem demokracie, já exportem zkázy.

Tvrdili jste, že bráníte nás Čechy, kdesi v afghánských horách. Že v Afghánistánu se bojuje za Prahu. Houby. Je smutné označit za hlupáka i prezidenta. Bojovali jste na druhém konci světa vždycky jen za americké neokoloniální zájmy. A pak jste vy a vaši žoldáci utíkali, protože ani s obrovskou technologickou a ekonomickou převahou jste neporazili odhodlané horaly, kteří bojovali za svou zemi a které ještě nikdy nikdo neporazil. Je vám houby po tom, jak spravují svou zemi. Není to vaše země, nerozhodujte o ní vy, ale oni. Vždycky jste byli jen okupanti, nikdy přátelé a nikdy osvoboditelé. Utratili jste ale miliardy dolarů. Za co?

Vaši američtí přátelé se kamarádí s největšími tmáři světa, s muslimy, kteří se jménem Alláha na rtech šoustají děti, ženám řežou rodidla a bičují je. Pro které je žena méně než velbloud. Kteří šíří do světa wahhábismus a podporují fanatické teroristy. Hlavně že mají pro USA levnou ropu. Vám to nevadí. Do USA demokracii nešíříte.

Nyní podporujete agresivní nacionalisty a kleptokraty na Ukrajině v domnění, že tím oslabíte a rozvrátíte Rusko, jehož vláda se nechce podřizovat našim názorům na světové uspořádání a „volný“ obchod za žebrácké ceny. Utrácíte zase miliardy dolarů i miliardy korun. Za co? Prodlužujete válku, která měla systém vytvořený při nelegitimním převzetí moci na Majdanu zničit. Vozíte zbraně na bojiště a díváte se na lidi, kteří umírají. Zbytečně. Zelenského kyjevský režim nemůže vyhrát. Čelí desetkrát silnějšímu nepříteli s prakticky neomezenými zdroji. Čelí nesouhlasu většiny vlastního obyvatelstva, které za něj nebojuje, jen přihlíží. Čelí nelegitimitě, s jakou se dostal k moci. Čelí nenávisti ruskojazyčných občanů, ze kterých Kyjev učinil méněcenné.

Ukrajina tak jako tak přijde o přístup k surovinám, o většinu průmyslu, o značnou část území a přístup k moři. Přijde o výkonnost. Bude to – ať chcete nebo ne – cordon sanitaire. Země bez perspektivy. Nikdo soudný ji nepřijme do EU, nikdo soudný ji nepřijme do NATO. To je cena za nenávistný nacionalismus, za špatnou politiku a špatné politiky. Vaše podpora na tom nezmění nic.

Vaše politika kontinentální ekonomické války s Ruskem znamená nejen ztráty perspektivního odbytiště, ale reciproční kroky Ruska nyní plošně decimují evropskou konkurenceschopnost. V USA se smějí. Nedostali jste za to nic. Nikdo nenahradí potřebné suroviny, nikdo neodebere vyrobené zboží. Nikdo nenahradí lidem práci, o kterou přišli. Evropské země ustupují v globální soutěži asijským a prospěch budou mít jen v USA. Na chvíli…. Vy můžete tak akorát žvanit o morálce, pletichařit, krást a sypat si do konečníku koks.

Jděte k čertu. Takovou vládu tato země a tento lid nepotřebuje a nechce. Jděte.

Š.K.

Rudý vítr 07/09/2022 - 04:47

Je toto strašná doba.Ceho jsme sa dožili.Bez Sovětského svazu alebo Ruska jsme úplně na dne .Západ nám nepomůže a soběstačný jsme byli v náručí RVHP a Sovětského svazu.

Basnik 07/09/2022 - 00:57

Už vstávají, už se budí
objali se hnědí, rudí
od Vandase po Konečnou
zahořeli láskou věčnou
už se vidí u moci
Putinovi poskoci
“Fiala má na tom vinu
že Rus zavřel kohout plynu
kéž je zase naším zvykem
držet basu s bolševikem!”

fronda 07/09/2022 - 23:17

Hnědí se objímají s modrými.

pan Straka 06/09/2022 - 22:52

Ekonomický deník: Dnes už si můžete klidně zapnout sporák nebo plynový kotel. Peníze, který za spotřebovaný plyn zaplatíte, už neskončí v ruském státním rozpočtu a nezafinancují krvavé tažení diktátora Vladimira Putina proti Ukrajině.

Jan Gavroch 06/09/2022 - 20:39

Paní Alena Vitásková kandiduje na prezidentku ČR. Její stránka:
https://prezidentka-vitaskova.cz/

Rudý vítr 06/09/2022 - 22:51

#vitas2023 🇷🇺

Rudý vítr 07/09/2022 - 07:26

Blbe

FertAgro 06/09/2022 - 20:32

Margita Balaštíková, poslankyně ANO: Koaliční poslanci spoléhali na většinu 108 hlasů. To je výsměch Ústavě. Každý poslanec má jednat za své voliče, nikdo mu nemůže nařídit, jak má hlasovat. Jak tedy mohli pánové z koalice předem vědět, že návrh na vyslovení nedůvěry přehlasují?

cislo25085 06/09/2022 - 20:33

Tak pravila příslušnice sekty Uctívačů konfidenta.

neKOMUNISTA 06/09/2022 - 20:36

To Falmer měl rudou chásku vychovanou lépe 👍🍒

Zpravodaj 06/09/2022 - 20:34

Vláda zákeřně spoléhá na to, že má parlamentní většinu.

Jan Gavroch 06/09/2022 - 20:29

Bývalá ředitelka Energetického regulačního úřadu chtěla vystoupit v s rozborem a návrhem možného řešení cen energií.Poslanci KSČM, spolu s poslanci dalších stran. ji toto vystoupení neumožnili.
To je jeden z důvodů proč KSČM ztratila hlasy svých stabilních voličů, hlasy solárních baronů , obchodník§ s energiemi, spekulantů v obchodu s energiemi, kterým posloužila, hlasy nedostala a nedostala se do parlamentu.
Původní voliči KSˇCM jsou překvapeni a zklamáni ze spolupráce poslanců KSČM s poslanci zastupujícími
zájmy extrémně agresivních a krutých kapitalistů
KSČM se již do parlamentu nedostane Je to škoda.
——————–
Článek o paní Vitáskové je na
https://literarky.cz/civilizace/953-soud-proti-zdravemu-selskemu-rozumu-byvale-predsedkyni-energetickeho-regulacniho-uradu-alene-vitaskove-stale-hrozi-vezeni
—————–
Z článku:
” Zejména ale vyvolala (paní Vitásková ) velké pohoršení tím, že po celou dobu svého působení v úřadě nepovolila zvyšování cen energií a připravila tak obchodníky s energiemi o velké peníze.

Kocek 06/09/2022 - 20:24

Najdete někdo polistopadový vtip o KSČ?

neKOMUNISTA 06/09/2022 - 20:25

Zameteno

jmm 06/09/2022 - 18:11

A i “socialní” nůžky, které se nezavírají….

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.