Tržby restaurací v prvním kvartálu meziročně vzrostly zhruba o polovinu

od redakce

Restaurace si v prvním čtvrtletí letošního roku podle údajů společnosti SaltPay na tržbách polepšily zhruba o polovinu. Loni ovšem ve stejném období mohly stravovací provozy prodávat občerstvení pouze přes výdejní okna či rozvoz. Tržby proti prvním třem měsícům předcovidového roku 2019 byly letos vyšší o osm procent. K růstu tržeb však přispěla vysoká inflace, návštěvnost restaurací byla totiž ve srovnání s dobou před pandemií asi o 16 procent nižší. Vyplývá to z analýzy firmy SaltPay, která vytváří restaurační systém Storyous. Výsledky studie má ČTK k dispozici.

Zimní měsíce jsou pro restauratéry podle mluvčí společnosti SaltPay Jany Kohoutové tradičně nejslabší. Nejnižší tržby i návštěvnost zaznamenali gastronomové v lednu, zlepšení přinesla polovina února a valentýnský víkend. “Nejvyšší dosavadní tržby letošního roku restaurace prozatím utržily o víkendu 25. až 27. března, kdy do nich přišlo zároveň nejvíce zákazníků od začátku roku. Počet hostů byl téměř o 20 procent vyšší, než kolik činila průměrná návštěvnost za letošní březen,” řekla Kohoutová.

SaltPay dodává platební zařízení také do maloobchodu a služeb. Z dat firmy vyplývá, že zatímco po invazi ruských vojsk na Ukrajinu na konci února do prodejen a služeb přišlo mezitýdenně o 47 procent zákazníků méně a tržby klesly o 45 procent, stravovací podniky žádný výkyv neevidovaly.

Gastronomie zažívá po dlouhých uzávěrách kvůli pandemii oživení také podle restauratéra a garanta projektu Moje restaurace Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboše Kastnera. “Tržby se vyvíjejí dobře, i když rostou náklady, což nám radost nedělá,” uvedl. Doplnil, že lidé ale přicházejí a i pro zvýšení cen mají pochopení. Restaurace, které jen zdražily a nenabízejí nic navíc, mohou však podle Kastnera hlásit propad. Není to ale případ podniků, které připojily i nějaký gastronomický zážitek, uvedl dále. Restaurace evidují také návrat firemních akcí, zájem je podle Kastnera na úrovni roku 2019, v některých případech i vyšší.

Inflace v lednu podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) dosáhla 9,9 procenta, v únoru vzrostla na 11,1 procenta. Stoupala i v březnu, a to na 12,7 procenta, kdy byla nejvyšší od května 1998. Výrazně rostou ceny elektřiny, plynu, ale třeba také potravin.

(čtk)

Přečtěte si další články

3 komentáře

PetJednaLenin 17/04/2022 - 21:47

BOLSEVICI STOJI ZA DENACIFIKATORY!
Od konce února uteklo z Ukrajiny kvůli ruské invazi již 4,8 milionu lidí. V České republice podle ministerstva vnitra nalezlo azyl již více než 293 tisíc z nich. Seznam Zprávy zmapovaly, kdo a kde hledá u nás útočiště.🇨🇿🏠

PetJednaLenin 17/04/2022 - 14:51

SANKCE JE POSÍLÍ

Ruský Uralvogonzavod zastavuje výrobu.
Již nebude možné sestavit žádný z tanků T-72 (hlavní tank RU) nebo novějších tanků T-90 a T-14 (Armata).
Důvod: nedostatek dovážených komponentů. Znamená to více zachráněných životů UA, je přímým důsledkem západních sankcí, které by měly pokračovat.

Nebojte se. Jsem si jistý, že staré tanky, které mají Rusové ve skladu, jsou ve špičkovém stavu a připraveny k použití.

PetJednaLenin 17/04/2022 - 14:46

BOLSEVICI ROZUMI.
🇷🇺 ministerstvo školství připravuje dohody o převozu sirotků z DLR, LPR a z Ukrajiny do ruských rodin…nacisté tomu říkali “převýchova”. A takto odváželi děti do Říše. Rusové jsou pokračovatelé odkazu nacistů.
Unesené ukrajinské děti z kupovaných území (ona říká “osvobozených”) neumí dostatečně rusky, proto přes léto budou organizovány kurzy, kde je rusky naučí….hryžu se do rtů. Neuvěřitelné svině.
Přišli osvobozovat “ruskojazyčné” které teprve musí rusky naučit? Opravdu…

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.