Bandité pro Baladu

od redakce

Světová premiéra filmu Vladimíra Morávka Bandité pro Baladu se konala 26. listopadu v brněnském Univerzitním kině Scala. Početnému publiku se představili herci i tvůrci nového dobrodružného filmu o zájezdu brněnského Divadla Husa na provázku do divoké horské přírody Zakarpatské Ukrajiny a do horského města Mukačeva.

»Vyhořelá skupina brněnských intelektuálů (Herci brněnského Divadla Husa na provázku) se rozhodne odjet do Mukačeva odehrát tam představení proslulé Balady pro banditu. Hra, jejíž hrdina je loupežník Nikola Šuhaj, který z Podkarpatské Rusi pocházel, byla v Brně poprvé uvedena roku 1975.« Těmito slovy uvádí autorský kolektiv svůj film, ve kterém z převážně dokumentárních obrazů skládají lyrickou grotesku o jedné epochální cestě, která může být cíl. Ale taky nemusí. Hlavní výrazový nástroj se tu stává střih – pestrý kaleidoskop obrazů, stavící vedle sebe, často do produktivního konfliktu, různé záběry, výpovědi i významy. Je to obdiv k osudu zakarpatských Ukrajinců se svérázným způsobem života. Legendu o Nikolovi Šuhajovi zpracoval režisér jako road movie z ukrajinské Koločavy.

Během cesty na Ukrajinu se zájezdu umělců pokazí úplně všechno, jednoho herce zapomenou na benzinové pumpě, celníci si nechávají za průjezd autobusu zaplatit vskutku svébytným způsobem, ani letadlo s legendami (Miroslav Donutil, Bolek Polívka, Petr Oslzlý…) nemá bezproblémový let. Situace je absurdní, příběh se rozpadá na střípky-prvočinitele a není z nich složen zpátky, výsledkem je velké ironické gesto, které má pošťouchnout a zabránit marnému sentimentu nad erbovní divadelní klasikou.

Stejně jako v básni se před diváckýma očima v plné síle manifestuje »poetická funkce« umění, jeho schopnost sloužit jako primární nástroj vyjadřování krásy. Je to pozoruhodný snímek, parodická a »dekompoziční« road movie. Režiséru Morávkovi, který byl roky umělecký šéf Provázku, dělal kameru Petr Příkaský a hudbu složil Miloš Štědroň. Film je z produkce brněnské agentury Větrné mlýny. Agentura, zaměřená na divadla, točí filmy i pro televizi a vydává knížky.

(vž)

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.