Češi mají »vysoko do žlabu«

od redakce

Přibližně 28 procent českých domácností si může dovolit nakupovat jen základní potraviny. Vyplývá to z průzkumu společnosti KRUK, která se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. Více než polovina rodin vyhledává pouze zlevněné potraviny. Nejčastěji Češi za jídlo měsíčně utratí 5000 až 10 000 korun.

Ve slevách potraviny nejvíce nakupují pracovníci v oblasti zemědělství, lesnictví, obchodu či služeb, nezaměstnaní, senioři, rodiče na rodičovské dovolené, stojí v průzkumu. Akce zároveň častěji vyhledávají ženy než muži. Kvůli rostoucím cenám začala téměř pětina českých domácnosti nakupovat méně kvalitní potraviny a asi 15 procent se rozhodlo ušetřit změnou jídelníčku.

Přibližně 37 procent rodin za jídlo měsíčně utratí 5000 až 10 000 korun, téměř třetina 3000 až 5000 korun. S 10 000 korunami si vystačí asi 82 procent domácností. Více než 10 000 korun má na nákup potravin vyhrazeno asi 18 procent respondentů. Nejčastěji jsou to lidé pracující v armádě, bezpečnostních složkách, IT, telekomunikacích nebo ve zdravotnictví, vyplývá z průzkumu.

Nejvyšší výdaje mají Pražané. V menších městech si starší lidé přilepšují vlastním chovem zvířat či pěstováním zeleniny a ovoce. Potraviny podle Českého statistického úřadu v předešlém měsíci meziročně zdražily asi o 27,1 procenta. Vzrostly zejména ceny mouky o 48 procent, polotučného trvanlivého mléka o 53 procent, vajec o 72 procent, olejů a tuků o 41 procent, brambor o 42 procent a cukru o 109 procent. Celkově patřila listopadová inflace v Česku k nejvyšším v Evropě. Vyšší byla například v Turecku, Moldavsku, na Ukrajině, v Pobaltí či v Maďarsku, vyplynulo z analýzy společnosti Portu.

(red)

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.