Ekonomika je stále pod úrovní roku 2019

od redakce

Hrubý domácí produkt vzrostl v minulém roce podle zveřejněného předběžného odhadu Českého statistického úřadu o 3,3 procenta. Růst tak překonal odhady oslovených analytiků, kteří v průměru tipovali zvýšení o 2,9 %. Předloni ekonomika klesla o 5,8 %. V samotném čtvrtém čtvrtletí HDP stoupl mezičtvrtletně o 0,9 % a meziročně o 3,6 %.

Podle ředitele odboru národních účtů ČSÚ Vladimíra Kermieta růst ekonomiky loni táhla výhradně domácí poptávka. Nejvíce přispěly výdaje domácností na konečnou spotřebu a změna zásob. »Naopak negativní vliv měla zahraniční poptávka. Růst hrubé přidané hodnoty nejvýrazněji ovlivnil vývoj v průmyslu, ve skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství a skupině odvětví veřejné správy, vzdělávání a zdravotní a sociální péče,« uvedli ve své zprávě statistici.

»I přes růst ekonomiky ale nebylo ještě dosaženo výkonu z předkrizového roku 2019,« doplnil Kermiet.

Co se týče výsledků 4. kvartálu, růst HDP v mezičtvrtletním srovnání podle ČSÚ podpořila hlavně zahraniční poptávka. Meziroční růst pak ovlivnily především výdaje na konečnou spotřebu domácností a tvorba hrubého kapitálu. Na straně tvorby přidané hodnoty se dařilo především skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a pohostinství. Pokles zaznamenal průmysl.

Zaměstnanost se ve 4. čtvrtletí v porovnání s předchozím čtvrtletím nezměnila, ale meziročně se zvýšila o 1,3 %. V celém minulém roce pak vzrostla o 0,1 %.

Vývoj v Evropě

Ekonomika Evropské unie ve 4. kvartálu vzrostla proti předchozím třem měsícům podle rychlého odhadu Eurostatu o 0,4 %, což je výrazné zpomalení proti 3. čtvrtletí, kdy růst činil 2,2 %. V meziročním srovnání nicméně tempo růstu HDP zrychlilo na 4,8 % z 4,1 % ve 3. kvartálu.

V eurozóně, tedy v 19 zemích platících eurem, tempo hospodářského růstu ve 4. čtvrtletí proti předchozímu tříměsíčnímu období zpomalilo na 0,3 z 2,3 %. Meziročně ale růst zrychlil, a to na 4,6 % z 3,9 % ve 3. čtvrtletí.

Na základě předběžných údajů Eurostat odhaduje, že růst za celý loňský rok v zemích EU dosáhl 5,2 %. U eurozóny odhaduje stejnou hodnotu. Rychlý odhad je založen pouze na dílčích údajích, které se budou dál zpřesňovat.

Mezi státy, z kterých už má Eurostat údaje k dispozici, ekonomika rostla nejrychleji ve Španělsku. Proti předchozímu čtvrtletí tam vzrostla o dvě procenta. Následuje Portugalsko (mezičtvrtletní růst o 1,6 %) a Švédsko (o 1,4 %). Nejvýraznější pokles naopak ve 4. kvartálu registruje Rakousko, jehož ekonomika zaznamenala proti předchozímu čtvrtletí útlum o 2,2 %. Za ním je Německo (pokles o 0,7 %) a Lotyšsko (o 0,1 %).

(ici)

Přečtěte si další články

1 komentář

fronda 01/02/2022 - 22:31

… a v mezinárodním srovnání na úrovni 80. let. Slibované dohnání Západu se nekoná.

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.