Nejrychlejší dobíjecí stanice pro elektromobily v ČR

od redakce

Nově mohou řidiči při svých cestách elektromobilem využít nejrychlejší dobíjecí stanici ČEZ v jihomoravském Mikulově. Stačí krátká pauza na občerstvení a dva elektromobily tu doplní bezemisní energii na další stovky kilometrů jízdy. Díky stojanu ABB Terra 360 je to skutečnost v Mikulově, kde si řidiči mohou nabít na další stovky kilometrů cesty do vnitrozemí nebo dál přes hranice na jih. Dobíjecí hub tvořený pěti stanicemi může obsloužit naráz až 10 elektroaut. Nové stojany vznikly díky grantu z Operačního programu Doprava.

Nový dobíjecí hub vznikl na hlavním tahu z Moravy na Vídeň na čerpací stanici v areálu Levandulového hotelu Marcinčák v Mikulově.  Řidiči tam mají k využití pět dobíjecích stojanů ČEZ, u kterých může současně dobíjet energii až 10 elektromobilů včetně ultra rychlého o výkonu 360 kW. Za pouhých 10 minut tak mohou dva současně dobíjející se elektromobily odjíždět s energií potřebou ke zdolání dalších 200 kilometrů. Stejně rychlý stojan je v Česku pouze jen ve středočeské Mladé Boleslavi. Zbývající čtyři mikulovské stanice mají výkon 50 kW, ale ještě letos čeká na dvě z nich výměna za ultrarychlé.

Petr Marcinčák u nejrychlejší dobíjecí stanice v ČR.

»Zdá se, že elektromobily jsou jeden ze způsobů dopravy budoucnosti, který používá stále více našich zákazníků. Jsme rádi, že řidičům můžeme nabídnout rychlé dobití vozů a odpovídající zázemí,« řekl Petr Marcinčák, provozovatel Levandulového Hotelu Marcinčák.

ČEZ si v rámci vize Čistá Energie Zítřka vytyčil do roku 2025 dosažení hranice 800 provozovaných stojanů a znásobení jejich výkonu. Poptávku po zkrácení časů dobíjení chce uspokojovat právě výstavbou stanic pro ultrarychlé dobíjení i rozšiřováním počtu stojanů v tzv. hubech ve vytížených lokalitách u hlavních tahů a ve městech. ČEZ chce letos postavit 40 ultra rychlých dobíjecích stojanů. Dobíjecí stanice o výkonu 360 kW v Mikulově je unikátní, protože zvládne souběžně dobít většinu kapacity baterií dvou e-aut za 10 minut.

Tabulka:

Nejvýkonnější ultrafast dobíjecí stojany v síti ČEZ
Lokalita                                       Dálnice                                  Výkon
Mladá Boleslav, Olympia         D10, 44. km                          360 kW
Mikulov                                       I/52                                        360 kW
Loket, Bageterie Boulevard     D1, 66 km                              2 x 320 kW, 1 x 180 kW
Plzeň, Olympia                          D5, 76. km                             300 kW
Loket, McDonald´s                   D1, 66. km                             300 kW
Šlovice, Benzina                       D5, 83. km, směr Rozvadov 225 kW
Unčovice, McDonald´s            D35, 253. km                         225 kW



Jak dobíjet u ČEZ? Při využívání sítě se uživatel před dobíjením identifikuje zákaznickou RFID kartou. Řidičům e-aut ale také stačí mít staženou letos spuštěnou aplikaci FUTUR/E/GO, která spolu s webovým rozhraním (tzv. Driver portál) umožňuje pohodlnou správu jejich účtů. Zákazníci ČEZ i neregistrovaní platí za odběry energie podle typu stanice a rychlosti nabíjení. Více na Smlouvy, ceník a OPD | Futurego.cz


(vž)

FOTO – Jiří BEZDĚK

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.