Dobří chlapci slavili

od redakce

Významnou kulturní událostí v životě našeho krajského města bylo 40 výročí založení královéhradeckého chlapeckého sboru, který později začal používat název Boni Pueri. Historicky úplně první zkoušky se konaly 27. a 28. listopadu 1982 v budově Boromea (nynější Biskupské gymnázium) pod vedením Jiřího Skopala a Květy Skopalové, zakladatelů sboru.

Na úvodní zkoušky přišlo neuvěřitelných 104 chlapců a řada z nich si spolu s pozdějšími členy sboru nenechala v minulých dnech ujít možnost sejít se u příležitosti kulatých narozenin sboru. Se sborem spolupracoval klavírista Jiří Pašek a sbormistr Martin Holan.

Čtyřicáté výročí si připomněli »dobří chlapci« (což je překlad latinského Boni Pueri) 4. listopadu 2022 v Aldisu v Hradci Králové, kde spolu s manžely Skopalovými zavzpomínali na krásné časy z úvodních let sborové historie, mj. na legendární zájezdy do Bulharska, Řecka a USA, na vítězství v belgickém Neerpeltu, na účinkování v opeře Carmen George Bizeta s Josém Carrerasem i na koncert ve Španělském sále Pražského hradu při festivalu Pražské jaro. Některé zapadlé vzpomínky ožily díky kronikám sboru, které paní Stahlová sepisovala od prvních dnů a zachovala je do současnosti. I když už z tehdejších chlapců vyrostli statní junáci a tátové od rodin, při setkání si s chutí společně zazpívali své sborové hity a mnozí z nich i po těch letech zpaměti. Na dobré přátele a společné zážitky se jen tak nezapomíná, ani po letech.

K. Skopalová a M. Uhrin

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.