Fotoreportér dramat všedního dne

od redakce

V pražské Galerii Art Mozaika v ulici Politických vězňů 8 připravili výstavu z díla fotoreportéra Miroslava Martinovského, který letos oslaví 78. narozeniny. Absolvoval Střední průmyslovou školu grafickou, obor průmyslové a užité fotografie. V roce 1963 začínal v deníku Lidová demokracie. Řada z nás si ale jeho snímky spojuje s jiným periodikem.

V roce 1968 odešel Martinovský do nově založeného časopisu Sedmička, který v době svého zrodu nesl podtitul Čtení pro chlapce a děvčata na sedm dní. Většina dětských čtenářů si ho pamatuje pod pozdějším názvem Sedmička pionýrů. Martinovský mu zůstal věrný po značnou část svého profesního života.

  • Fotografie významných osobností

Negativ letěl do koše

Lákalo ho především to, že na rozdíl od deníků, kde se fotoreportéři specializovali, tady musel fotit všechno. A že to býval pořádný šrumec, když fotil pro články hned deseti redaktorů. Často chodil do práce na Staroměstském náměstí první a odcházel poslední. Považoval dětského čtenáře za náročnějšího než dospělého. Nemohl ho »něčím odbýt«, snímky musely zachycovat děj a mít svou vlastní řeč. Přes široký rozsah témat se Martinovský výrazně prosadil hlavně v oblasti sportovní fotografie. Taky se jen tak s něčím nespokojil. Vypráví se, že negativ fotografie, která mu vynesla první mezinárodní ocenění, původně hodil do koše. Pak ho ale přece jenom vylovil a dostavil se světový úspěch.

  • Snímky dírkovou komorou

Vítěz z odlehlého sportoviště

Výstava se trochu provokativně nazývá Poslední pokus, i když práce fotoreportéra Martinovského, nyní na volné noze, zdaleka nekončí. Návštěvník se ale dozví, že tak se jmenuje jeho patrně nejslavnější snímek. V roce 1975 mu vynesl první místo v kategorii Sport z přehlídky World Press Photo. Ukázalo se, že ten, kdo umí zachytit dramatický okamžik, za ním nemusí jezdit jen na olympiády či mistrovství světa. Martinovský se za ním vydal na »rutinní« focení na malé sportoviště na východním Slovensku, kde probíhala dětská sportovní soutěž. Za své mistrné černobílé fotografie dostal řadu ocenění. Ti, kdo ho v té době znali, připomínají, že stále něco vylepšoval na přístrojích, a dokonce si připravoval vlastní vývojku.

  • Oceněná fotografie Poslední pokus

Pohled malou dírkou

V polistopadovém období několik let fotografoval pro časopis Naše rodina. Výstava představuje i jeho barevné fotografie, na nichž zachytil také významné osobnosti, například malíře Jana Zrzavého. Návštěvník asi postojí před snímkem Karla Zemana s »jeho dinosaury«. Ve filmu Cesta do pravěku vypadají jako obři, tady je vidět, jak byly jejich modely ve skutečnosti maličké. Martinovský se ve své tvorbě taky občas vrací »do pravěku« fotografie. To když zachycuje výjevy z Prahy dírkovou komorou. Vycházejí z ní snímky s téměř snovou atmosférou. Galerie Art Mozaika sídlí na adrese Politických vězňů 8 v Praze 1 a zájemci ji mohou navštívit ve všední den mezi 11-18 hodinou. Expozice byla prodloužena do konce května. Kdo ji přesto nestihne, může přijít na další, a to soch Sebastiana Wojnara, která se pro veřejnost otevře 18. října.

Miroslava MOUČKOVÁ

FOTO – autorka a archiv galerie

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.