Velikonoční lahůdky musíte zkusit

od redakce

Pečení sladkostí nepatří k aktivitám nad nimiž »jásám«. Ale čas od času sladkému vábení podlehnu. Ano, třeba právě teď, kdy se nezadržitelně blíží Velikonoce. Několik velikonočních receptů, které se dají označit jako rodinná tradice a jež prostě »musí« zvládnout každý, vaší pozornosti nabízím. Nemáte-li dostatek zkušeností s velikonočním pečením, máte ještě dost času si je zkusit…

Mazanec na velikonočním stole nemůže chybět. K přípravě těsta budete potřebovat tři hrnky polohrubé mouky, lžíci hladké mouky, devět  lžic cukru, osminku másla (polovinu kostky), lžíci (asi 40 g) droždí, půl hrnku mírně více vlažného mléka, jeden žloutek (někdo dává tři i čtyři žloutky), vanilkový cukr, citrónovou kůru, špetku muškátového oříšku, trochu nastrouhaného badyánu, tři lžíce rozinek namočených v rumu, tři lžíce jemně pokrájených oloupaných mandlí, vejce na potření bochánků, sůl.

Nejdříve si připravte kvásek. Do vlažného mléka rozdrobte droždí, přidejte jednu lžíci cukru, zaprašte hladkou moukou a nechte v teple vykynout. V míse smíchejte mouku, zbytek cukru (osm lžic), vanilkový cukr, špetku soli, muškátový oříšek, badyán, žloutek (ten můžete předem utřít s cukrem a vanilkovým cukrem do pěny), nastrouhanou citrónovou kůru, přidejte kvásek a těsto důkladně vypracujte. Nakonec přidejte rozpuštěné vychladlé máslo a znovu těsto vypracujte. Když se nelepí ke stěnám mísy, přidejte rozinky (nemusí být namočené v rumu, stačí je namočit do vody), polovinu mandlí a těsto ještě důkladně prohněteme. Udělejte z něj bochánek, poprašte ho hladkou moukou, zakryjte suchou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout. Z vykynutého těsta vytvořte dva bochánky a dejte každý z nich na samostatný kus pečícího papíru, abyste s ním mohli, podle potřeby, otáčet. Mazance nechte na plechu ještě dokynout, potřete je rozšlehaným vejcem, posypte zbytkem mandlí, a ostrým nožem nařízněte ve středu horní části křížek. Pečte v dobře vyhřáté troubě jejíž teplotu zhruba po pěti minutách stáhněte na přibližně na 180 °C a pečte asi 45 minut.

Rychlý nekynutý mazanec také není špatný a je opravdu rychlý. Utřete osminku másla s polovinou hrnku cukru a dvěma vejci. Přidejte lžíci strouhané pomerančové kůry, omyté rozinky (zhruba půl hrnku), lžíci strouhaných mandlí, špetku soli, přidejte dva hrnky hladké mouky předem smíchané s práškem do pečiva a hrnek vlažného mléka. Vypracujte těsto. Z něj vypracujte bochánek a pečte zvolna v troubě. Upečený pak pocukrujte moučkovým cukrem.

Vás, vaše děti i vnoučata potěší kuřátka. Doporučuji dítka zapojit do práce. Budete potřebovat balíček dětských piškotů, čokoládovou polevu, kandované ovoce, na náplň pak dvě lžíce másla, tři lžíce moučkového cukru a citrónovou šťávu.

Změklé máslo utřete s cukrem do pěny a postupně přikapávejte citrónovou šťávu. Vzniklým krémem slepujte k sobě vždy dva piškoty. Ty pak namáčejte v čokoládové polevě, z kousků kandovaného ovoce udělejte oči (přilepte je do kapky polevy), hřebínek a zobáček. »Hračičkové« si s kuřátky mohou opravdu pohrát. Ozdobená »tělíčka« kuřátek (na oči a k nalepení zobáčku a hřebínku můžete použít moučkový cukr vyšlehaný s bílkem) nechte bez polevy a posaďte je na další piškot namočený v čokoládové polevě.

Velikonoční dort šimlík je trochu složitější, ale určitě vás potěší. Na těsto budete potřebovat dvě celá vejce, kostku másla, půl hrnku moučkového cukru, trochu mléka, hrnek mletých vlašských ořechů, hrnek (asi300 g) hrubé mouky, tuk na vymazání formy a hrubou mouku na její vysypání. Na náplň pak osminku másla, šálek cukru, jeden vanilkový cukr, kostku měkkého plnotučného tvarohu, a lžičku strouhané citronové kůry. Pokud máte mák, tak vrchovatou lžíci mletého máku. A ještě poleva. Na ni třeba hrnek moučkového cukru, dvě lžíce citronové šťávy, případně špetku potravinářské barvy.   

Těsto vlijte do vymazané a vysypané dortové formy a pomalu pečte. Po vychladnutí dort rozřízněte na polovinu a naplňte tvarohovým krémem (utřete tvaroh s máslem, cukrem a vanilkovým cukrem, citronovou kůrou a mákem). Přiklopte horní část, povrchu polijte citronovou polevou, kterou rovnoměrně rozetřete. Dejte dosušit do vypnuté, vlažené trouby na 15 minut.  

Boží milosti dělávala naše babička nejen ne Velikonoce. Receptů na jejich přípravu je více dva vám nabízím. Na první třeba hrnek hladké mouky, kostka (250 g) plnotučného tvarohu, kostka másla, lžička prášku do pečiva, moučkový cukr. Vypracujte těsto a dejte do chladničky odpočinout. Poté je vyválejte na tenký plát, a rádýlkem tvořte různé tvary. Pečte v horké troubě na plechu dozlatova. Poté obalte v moučkovém cukru.

Druhý recept je náročnější, ale mezi námi také lepší. Tak dělávala boží milosti maminka. Třeba k tomu dva hrnky hladké mouky, půl balíčku vanilkového cukru, špetka strouhané citronové kůry, čtyři vejce, asi deci rumu, olej na smažení. Vypracujte těsto tak, aby bylo tuhé a nesypalo se. Na vále je rozválejte na plát silný asi ti milimetry a z něj rádlem vykrojte čtverečky asi 30 x 30 mm. Prořízněte je a smažte v silnější vrstvě oleje dozlatova. Ještě teplé je obalte v moučkovém cukru smíchaným s vanilkovým.

A ještě přidejme jidáše. Podle lidových tradic by se měly upéct i sníst až na Zelený čtvrtek. Věřilo se, že kdo sní jidáše za svítání, bude se těšit pevnému zdraví. Svým tvarem mají připomínat svinutý provaz, na němž se oběsil apoštol Jidáš poté, co svým polibkem zradil Ježíše a zapříčinil tak jeho zatčení. Nemusíte čekat až na Velikonoce, kdy budete jidáše připravovat z kynutého těsta, zkuste je rychle připravit již teď z listového těsta. K tomu třeba balíček listového těsta, lžičku mleté skořice, čtyři lžíce pískového cukru, sáček vanilkového cukru, tři lžíce rozinek namočených v rumu, jedno rozšlehané vejce, med.Těsto rozválejte na plát o síle asi 3 mm. Posypte ho stejnoměrně skořicí smíchanou s cukrem a rozinkami. Těsto sviňte do rolády, pokrájejte na řezy široké asi 20 mm, dejte na plech vyložený pečícím papírem a potřete rozšlehaným vajíčkem. V horké troubě pečte dozlatova. Ještě horké jidáše potřete medem.

(jan)

FOTO – archiv

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.