Cestující se na železnici pomalu vracejí

od redakce

České dráhy loni ve svých vlacích přepravily 120,7 milionu cestujících, meziročně o tři procenta více. Proti období před krizí je to však stále téměř o třetinu méně. Provoz tak i loni výrazně omezovala pokračující pandemie koronaviru, zejména na jaře.

Státní dopravce. O tom informoval v tiskové zprávě.

»Dá se říci, že pandemie nás zasáhla v uplynulém roce ještě více než v roce 2020. Další vlny nemoci a její mutace, lockdowny, distanční výuka, obava seniorů z nákazy během cestování nebo změna chování zákazníků v reakci na pandemii, kdy se řada kontaktů a jednání přesunula do virtuálního prostředí internetu, se přirozeně projevily i na železnici,« uvedl dosluhující šéf dopravce Ivan Bednárik, který v závěru února v čele společnosti skončí. Největší pokles zájmu dráhy zaznamenaly loni na jaře, kdy poptávka proti normálu klesla až na desetinu.

I přesto ovšem v rámci celého roku zvýšily proti roku 2020 nejen počet přepravených cestujících, ale také přepravní výkony. Vlaky dopravce loni najezdili 5,4 miliardy takzvaných osobokilometrů, tedy počet kilometrů, které cestující s vlaky ČD najezdily. Meziročně je to o pět procent více. Průměrná přepravní vzdálenost na jednoho cestujícího pak stoupla o 1,3 kilometru na 44,8 km.

Podle dopravce růst přepravního výkonu naznačuje, že se cestující pomalu vracejí zejména v dálkové a v mezistátní dopravě, ve které dráhy loni přepravily celkem 2,25 mil. cestujících, skoro o 400 000 více. »Přesto nám budou dlouhodobě chybět některé skupiny zákazníků, především turisté ze zámoří, kteří využívali vlaky pro cesty po Evropě i po samotném Česku,« podotkl náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu Jiří Ješeta.

Dráhy loni pokračující pandemii přizpůsobily i svůj podnikatelský plán. »Na jedné straně byl realistický odhad příjmů a na druhé razantně osekané náklady. Osobní, režijní a další. Hledali jsme úspory všude. Díky tomu bude hospodaření osobní dopravy v řádu miliard korun lepší, než tomu bylo v roce 2020,« zdůraznil Bednárik. V prvním pololetí loňského roku skončila osobní doprava ČD ve ztrátě 580 milionů korun. Meziročně to i tak bylo zlepšení o 1,3 mld. Kč. Tržby naopak klesly o více než 12 % na 2,42 mld. Kč. Hospodářské výsledky za celý rok společnost představí na jaře.

Ve vlacích zároveň pokračovala ochranná opatření proti šíření nákazy koronavirem. Dráhy do nich investovaly kolem 160 mil. Kč.

(ici)

ILUSTRAČNÍ FOTO – Haló noviny/Monika HOŘENÍ

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.