Nejchudším zemím prudce rostou dluhy

od redakce

Již i představitelé Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) varovali, že rostoucí úrokové sazby tlačí na nejchudší země světa, které se potýkají s pandemií nemoci COVID-19 a rostoucími cenami potravin.

Prezident SB David Malpass uvedl, že zejména v nejchudších zemích dochází k obrovskému nárůstu dluhů. Šéfka MMF Kristalina Georgievová konstatovala, že 60 procent zemí s nízkými příjmy se nachází v dluhové tísni nebo se jí blíží. V této situaci se splátky jejich dluhů rovnají polovině velikosti jejich národních ekonomik. Země, které mají potíže se splácením závazků svým věřitelům, budou mít také problémy s pomocí svým nejchudším občanům v době, kdy válka na Ukrajině narušuje dodávky potravin a zvyšuje jejich ceny, připomněla AP.

Země po celém světě se během pandemie ve snaze ochránit svou ekonomiku zadlužily. MMF předpovídá, že vládní dluhy v zemích s nízkými příjmy letos překročí polovinu jejich hrubého domácího produktu (HDP). V roce 2019, tedy před pandemií, to bylo necelých 44 %. V celosvětovém měřítku hospodářská pomoc zafungovala a podpořila nečekaně rychlé zotavení z pandemické recese.

Podniky se snažily uspokojit prudce rostoucí poptávku zákazníků, která zahltila továrny a dopravní uzly. Dodávky se zpomalily a ceny vzrostly. MMF nyní předpovídá, že spotřebitelské ceny letos v rozvíjejících se a rozvojových ekonomikách vyskočí o 8,7 % a ve vyspělých ekonomikách o 5,7 %, což je nejvíce od roku 1984.

V reakci na to světové centrální banky zvyšují úrokové sazby. Zvýšenou dluhovou zátěž ale nejbolestivěji pocítí nejchudších země světa, napsala AP. Georgievová spolu s Malpassem vyzvala ke koordinovanému globálnímu úsilí na pomoc zemím, které se potýkají se svými dluhy.

Problémy se již začínají projevovat. Srí Lanka minulý týden oznámila, že pozastavuje splácení zahraničního dluhu, dokud nebude dokončen program restrukturalizace půjček u MMF, který má vyřešit nejhorší hospodářskou krizi ostrovní země za poslední desetiletí.

Marcello Estevao ze Světové banky uvedl, že v příštím roce nebude schopna splácet dluhy možná až desítka rozvojových zemí.

(ici)

Přečtěte si další články

1 komentář

jmm 23/04/2022 - 18:36

Klasická “metoda”:
rozděl
zadluž
a pak ovládni….

Komentáře jsou uzavřeny.

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.