Stříbrná tramvaj od Šlitra a Suchého uzavřela koncert VNK

od redakce

Vánoční koncert ve společenském sále radnice Brno-střed uspořádal Výbor národní kultury v Brně ve spolupráci s městskou organizací Senioři ČR.

Zatímco slavnostně osvětlená náměstí a ulice ve středu Brna zaplňují o prosincových večerech návštěvníci vánočních trhů a postávající debatní hloučky lidí s kelímkem horké medoviny, svařáku či grogu v rukou poslouchající koledy, kulturní sál MČ Brna-střed zaplnily zprvu tóny Janáčkových lidových písní. Třeba svatební gratulace Jenůfce v podání Jarmily Krátké a Lenky Císařové. Vystřídaly je muzikálové písně z West Side Story, také Maria a Ave Maria či pohádkový muzikál o vysvobození namyšleného prince spanilou pannou Kráska a zvíře. Také ukázka populárních melodií z filmu Tenkrát na Západě a muzikálu My fair lady. U nich se v účinkování vystřídali také Aleš Kohout, Jarmila Kubová a Dorota Lichvárová.

Studenti muzikálového herectví Divadelní fakulty JAMU.

Náladu vytvořily písně Bílé Vánoce, francouzská lidová koleda Andělé a známá melodie Tichá noc. Tu varhaník kostelíku v hornorakouské vesnici Oberndorf narychlo složil v roce 1818 jako náhradní program pro vánoční zpívání, když se tam polámaly varhany. Jejich kožené měchy prokousaly hladové myši. Světovou premiéru Tiché noci autor tenkrát doprovázel hrou na kytaru. Legendární prostá píseň v německy mluvících zemích brzy zlidověla a jako oblíbená se rozšířila do tří stovek jazyků a nářečí. Proto není divu, že sál v Brně ji zpíval spolu s účinkujícími.

Pětice zpívajících magistrů.

Druhou část programu koncertu VNK vytvořila vystoupení studentů muzikálového herectví Divadelní fakulty JAMU Markéta Bílková, Romana Horáková, Lesana Krausková, Natália Ondrejmišková, Klára Ondrůšková a Tomáš Pavlica. Na klavír je doprovázela a aranžmá ansámblových skladeb s nimi nacvičila Dada Klementová. Aplaus si vysloužily např. písně Jiřího Šlitra a Jiřího Suchého Klobouky nebo Končí divadlo. V podání studentů zaznělo i pět lidových koled např. z Brněnska, Slovácka i ze Slovenska. Taky Čierna ruža od Pavla Hammela a Jána Masaryka. Zdařilý večer Výboru národní kultury uzavřely zpívané melodie Dary nesem (Z. Marat/Z. Borovec) a nakonec Stříbrná tramvaj (J. Šlitr/J. Suchý) přesto, že po Brně jezdí šaliny.

(vž)

FOTO – Václav ŽALUD

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.