Za okolními zeměmi po pandemii výrazně zaostáváme

od redakce

Ve srovnání s okolními zeměmi Česká republika přežilo pandemickou a post-pandemickou dobu s viditelně horšími následky. Zaostávání se týká celkového HDP, a to zejména jeho hlavního komponentu, spotřeby domácností. Oba ukazatele se stále nevrátily na úroveň před pandemií, přičemž setrvalý pokles spotřeby v posledních letech je poměrně unikátní záležitost a odlišuje nás od okolních zemí. 

Vyplývá to z ekonomické analýzy odborníků z Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik – SYRI a CERGE-EI, která srovnává hlavní ekonomické ukazatele České republiky, Polska, Slovenska, Rakouska a Německa.

Hlavním ekonomickým ukazatelem je hrubý domácí produkt. »Celé období má dvě poměrně odlišné části: období během pandemického roku 2020, a období bezprostředně po pandemii a ani jedno z nich ale nevyznívá pro Česko příliš optimisticky,« řekl Marek Kapička, který v SYRI vede výzkumnou skupinu zaměřenou na Ekonomické dopady. Během roku 2020 sice nastal výrazný pokles HDP kolem 10 procent u všech sledovaných zemí, ale Česko bylo druhé nejhorší po Rakousku, které ale následně dohnalo propad silnějším růstem. Oproti tomu Česká republika už minimálně rok a půl stagnuje a je jedinou zemí, která ani na chvíli nedosáhla úrovně HDP před pandemií. »Výrazně zaostáváme zejména za Polskem, které se pohybuje na úrovni okolo 10 procent vyšší než před pandemií, ale i za Slovenskem a již zmiňovaným Rakouskem,« uvedl Kapička.

Podle něj je za tímto poměrně nelichotivým faktem dynamika spotřeby, která byla v 1. čtvrtletí letošního roku devět procent pod před-pandemickou úrovní z roku 2019. »Přitom jsme patrně stále nedosáhli dna. Dramatický je kontrast zejména se Slovenskem, kde spotřeba již dva roky vytrvale roste a ke konci roku 2022 je o sedm procent vyšší než před pandemií,« upozornil Kapička.

Nepříliš přesvědčivě vypadá podle vědců i vývoj reálných investic.  Česko sice poměrně rychle předehnalo úroveň před pandemií a zaostávalo jasně pouze za Polskem, kde došlo k výraznému investičnímu boomu, v českém případě šlo pouze o krátkodobý vzestup. »Posledních několik čtvrtletí se situace obrátila a nastal opětovný pokles, přibližně zpět na úroveň před pandemií. S výjimkou Polska, které je ale na úplně jiné úrovni, jsme jediná země, která vykazuje opětovný pokles,« uvedl ekonom SYRI.

Ve srovnání s obdobím bezprostředně před pandemií je tedy české skóre následující: HDP a investice jsou přibližně na stejné úrovni, soukromá spotřeba minus devět procent, vládní spotřeba plus 10 procent. Alarmující je ale i dynamika v posledních čtvrtletích.  »Česká republika je na prahu recese již několik čtvrtletí a situace v tuto chvíli nevypadá o mnoho optimističtěji než na podzim, spíše naopak,« dodal Kapička.

(vž)

ILUSTRAČNÍ FOTO – archiv autora

Přečtěte si další články

Nasepravda.cz 2023. Všechna práva vyhrazena. Vydavatel: Futura, a.s.